НБУ хоче більше грошей від МВФ

П'ятниця, 17 квітня 2009, 08:55

Міжнародному валютному фонду (МВФ) доцільно збільшити розмір фінансування України.

Про це заявив керівник групи радників голови Національного банку (НБУ) Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" у четвер.

"Реальний масштаб кризи ми побачили тільки недавно. Вже з першого кварталу видно, що макропрогнози і держбюджет потрібно переглядати. Дефіцит держбюджету може бути більше, ніж передбачалося раніше: з урахуванням цих обставин можна обговорювати питання доступу до більшого обсягу фінансування від МВФ", - сказав він.

За його оцінкою, об'єднання другого і третього траншу в рамках програми stand-by малоймовірно, але МВФ може прийняти рішення про збільшення суми другого траншу, яка поки що очікується в розмірі 1,8 млрд. дол.

Говорячи про глибину кризових явищ, керівник групи радників голови зазначив, що інвестиції в основний капітал 2008 року в Україні скоротилися на 2,6% (максимальна негативна динаміка спостерігалася в четвертому кварталі), тоді як 2007 року їх зростання склало 29,8% , а 2006 року - 19,2%.

За його словами, такі інвестиційні підсумки 2008 року стали результатом перевантаження державного бюджету споживацькими цілями і сформували грунтовні передумови для істотного економічного спаду.

За підсумками першого кварталу падіння ВВП може скласти 18-20%, а за підсумками року - більше 10%, але менш 20% (історичний максимум падіння на рівні 23,7% було зафіксовано в 1994 році), додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!