Страховикам доведеться "злізти з голки"

Четвер, 16 квітня 2009, 09:02

Обсяг ринку автострахування за 2008 рік виріс в півтора рази.

Таке збільшення "моторних" ризиків вже в найближчі місяці може привести до масових дефолту страховиків, пише газета "Дело".

Понад 5 мільярдів гривень зібрали в минулому році страховики від продажу населенню полісів автострахування КАСКО, ОСАГО і "Зелена карта".

Лідерами за обсягом зібраних премій стали компанії "Оранта" (711,1 мільйона гривень), "Дженералі Гарант" (557,1 мільйона гривень) і АХА Group (405 мільйонів гривень).

Реклама:

При цьому деякі із страховиків частку автострахування у своїх портфелях нарастили настільки значно, що можна з упевненістю сказати: їхній бізнес сьогодні тримається виключно на "колесах".

Приміром, у портфелі компанії "Дженералі Гарант" автострахування займає 86,6%, в "Українській страховій групі" - 88,4%, а в "Страхові традиції" - 89,1%.

"Страховики минулого року "сиділи" на страхуванні заставних автомобілів, як наркомани на голці. Цей вид страхування найбільш "грошовий", і він дозволяє топ-менеджерам страхових компаній в короткі терміни переконати акціонерів у своїх здібностях з нарощування "м'язів" бізнесу, тобто премій", - говорить керівник страхового брокера "Дедал" Ібрагім Габідулін.

Серед продуктів автострахування 95% надходжень припадає саме на продаж полісів КАСКО та ОСАЦВ.

Така структура портфеля автострахування властива 18 з 20 найбільших учасників цього ринку.

Посилює ситуацію і той факт, що ці види страхування процвітали в основному за рахунок продажу полісів банківським позичальникам, які були зобов'язані страхувати свої заставні автомобілі.

За даними компанії "Страхова справа", на продажу полісів через Банкострахування в 2008 році припадало більше 75%.

Тепер же, після практично повної зупинки банківського кредитування, зростання премій від продажу страховок банківським позичальникам призупинилося.

"Зростання премій припинилося, але при цьому зростає рівень виплат, оскільки "тягнуться хвости" з минулих років. У травні-червні касовий розрив між надходженнями і виплатами буде максимальним, тому що банки практично не кредитують населення", - дає невтішний прогноз Ібрагім Габідулін.

"Думаю, що в цей період розпочнуться уже не одноразові випадки дефолту або прямого адміністрування страхових, а їх масове банкрутство", - додає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: