Цукровиробники отримали виключне право на ввезення цукру-сирцю

Вівторок, 14 квітня 2009, 09:46

Виробникам цукру вдалося врегулювати з Мінекономіки питання ввезення дешевого цукру-сирцю за квотою СОТ.

Згідно з підписаним у понеділок меморандумом про узгоджені дії на ринку цукру між Мінекономіки, Мінагрополітики та асоціацією "Укрцукор", право на ввезення отримають тільки цукровиробники, хоча до цього часу очікувалося, що імпортувати його зможуть і підприємці, які не пов'язані з цукровим бізнесом, пише газета "Комерсант-Україна".

Натомість компанії пообіцяли, що зростання цін на цукор не перевищить рівня інфляції.

Згідно з меморандумом, Мінекономіки зобов'язане погоджувати з Мінагрополітики процес видачі ліцензій на ввезення цукру-сирцю.

Реклама:

"Ми будемо розподіляти ці ліцензії тільки серед виробників цукру пропорційно обсягу виданої їм квоти на виробництво бурякового цукру", - розповів виданню Демчак.

Мінагрополітики та "Укрцукор" взяли на себе зобов'язання забезпечити виробництво цукру в обсязі, достатньому для задоволення потреб внутрішнього ринку, і не допустити зростання оптово-відпускних цін вище рівня індексу споживчих цін за попередній місяць.

До цього часу Мінекономіки планувало розподіляти ліцензії на ввезення цукру-сирцю в рамках квоти для країн-членів СОТ серед всіх бажаючих підприємців.

В рамках квоти планується ввезти 260 тис. т з митом 2% (поза квоти - 50% митної вартості). Наприкінці березня міністерство почало реєстрацію заявок на отримання ліцензій, але через тиждень було змушене припинити їх прийом.

Проти такого принципу розподілу квоти виступили Мінагрополітики та великі виробники цукру, заявили, що ввезення цукру-сирцю, який в середньому на 150 доларів за тонну дешевший за буряковий, змусить більшість вітчизняних виробників піти з ринку.

Розподіл ліцензій на ввезення цукру-сирцю серед виробників дозволить їм додатково заробити близько 40 млн. доларів, підрахували в Мінекономіки.

"На відміну від підприємців, не пов'язаних з цукровим бізнесом, виробники не будуть демпінгувати, а стануть продавати цукор, вироблений з сирцю, за цінами не нижче бурякового", - зазначають в асоціації "Укрцукор".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: