Врятувати банки може лише прозора рекапіталізація

Субота, 11 квітня 2009, 12:55

Повернути упевненість українського населення у стійкості більшості банків зможе тільки оперативна рекапіталізація, що грунтується на зрозумілих і прозорих для суспільства принципах.

Таку думку висловив директор аналітичної групи "Центр", кандидат соціологічних наук Володимир Леонов у статті для газети "Дзеркало тижня".

"Це чудово усвідомлюють і потенційні вкладники. За даними наших досліджень, якщо для 29,0% населення важливим елементом стабільності фінансової установи виступає її здатність виконувати свої зобов'язання, то для 24,7% таким репутаційним критерієм може слугувати підтримка українських банків з боку уряду".

За його словами, дотримання кредитово-ощадними структурами своїх початкових зобов'язань (відмова від підвищення відсоткових ставок за кредитами і зниження їх за депозитами) може зміцнити довіру до них ще 17,5% населення, а готовність банків іти назустріч своїм клієнтам (насамперед у разі дочасної виплати депозитів і реструктуризації кредитної заборгованості) - ще на 15,6%.

Реклама:

"Виходить, що виконання вимоги МВФ щодо здійснення рекапіталізації українських банків допоможе запустити механізм відновлення довіри національного вкладника до вітчизняних депозитних структур, отже, і залучити величезні внутрішні інвестиції не тільки в банківську сферу, а й у реальний сектор економіки", - вважає він. 

Сьогодні ж, за оцінками різних експертів, за межами кредитово-ощадної системи, населенням закумульовано десь 190 млрд. гривень готівки в національній і іноземній валютах, констатує Леонов.

При цьому рівень довіри до банків, за його словами, сягнув однієї з найгірших позначок за весь час існування держави.

Зокрема, за даними соціологічних досліджень аналітичної групи "Центр", до кінця березня цього року банкам не довіряло 74,8%, громадян.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!