Уряд не знає, нащо потрібен фондовий ринок?

Субота, 11 квітня 2009, 11:55

Поліпшити рівень інвестиційного клімату в Україні можна тільки у разі ухвалення рішучих і реальних дій зі становлення українського фондового ринку.

Таку думку висловила директор компанії SigmaBleyzer Діана Смахтіна у статті для газети "Дзеркало тижня".

За її словами, будь-який серйозний інвестор, перш ніж прийти до України, аналізує стан фондового ринку.

"Для інвесторів "прямого призначення" головне завдання перед прийняттям інвестиційного рішення - визначити приріст коштів при поверненні інвестиції. До уваги беруться ризики: галузеві, регіональні, політичні. Та перш ніж приймати рішення про рух у бік України, цей інвестор спочатку подивиться - а що там на фондовому ринку? Хоч би в якому зачатковому стані він перебував", - пояснює вона.

Реклама:

При цьому експерт констатує, що сьогодні уряд не розуміє значення фондового ринку для економіки держави.

"На фондовий ринок у нашій державі дивляться, як на щось екзотичне, яке з'явилося та існувало навіть зі своїм державним органом-регулятором просто тому, що начебто так має бути в ринковій економіці. Зв'язок цього ринку з економікою країни не дуже зрозумілий нашим державним очільникам", - вважає вона.

За словами Смахтіної, аналітики українського фондового ринку ретельно відстежують процеси, що відбуваються на ньому, і виявляють закономірності нинішнього обігу цінних паперів, пов'зані з процесами фінансової сфери і реальної економіки. 

"На жаль, складається враження, що це предмет інтересу та роздумів досить вузького кола фахівців. Серйозного відображення у виданих на-гора антикризових програмах ці аналізи не знаходять", - відзначає вона. 

На думку Смахтіної, навіть після виходу України з економічної кризи фондовий ринок в ній залишатиметься все на тому ж рівні.

"Для держави фондовий ринок не перебуває серед пріоритетів розвитку. Переконаності в тому, що до моменту виходу з кризи фондовий ринок буде в змозі пропустити через себе такі необхідні економіці фінансові потоки, як не було, так і немає", - підкреслює Смахтіна.

"Отже, і чекати інвестицій до України за всієї великої кількості заходів щодо "підвищення рівня інвестиційного клімату" не доводиться", - додає вона.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: