Світовий банк радить Україні не зволікати з подоланням кризи

Субота, 11 квітня 2009, 09:36

Україна не може зволікати із впровадженням заходів щодо подолання кризи в очікуванні президентських виборів і має досягти політичного компромісу, достатнього для здійснення кроків, які дадуть змогу протистояти кризі та відновити економічне зростання.

Таку думку висловив директор Світового банку (СБ) по Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер у статті для газети "Дзеркало тижня".

"Схоже, що Україна постраждає від глибокої рецесії. З огляду на зовнішні дисбаланси та відсутність доступу до ринків капіталу затягування часу не є ефективною стратегією", - відзначив він.

Директор СБ наголосив, що антикризовий план заходів для України повинен містити чотири ключові елементи.

Реклама:

По-перше, необхідне адекватне та послідовне впровадження макроекономічної політики відповідно до програми, яку підтримує МВФ.

По-друге, бюджетні видатки мають бути переорієнтовані у бік збільшення обсягу інвестицій у державну інфраструктуру, які сприяють зростанню і дадуть змогу підтримати реальний сектор і зайнятість, у поєднанні із зусиллями, спрямованими на мобілізацію ресурсів для захисту бідних і уразливих верств населення.

По-третє, має бути розроблена чітка стратегія захисту вкладників банків і реабілітації банківського сектору.

Також необхідні реформи, які сприятимуть полегшенню входження на ринок та залученню приватних інвестицій.

"Усі ці елементи дуже пов'язані між собою і підсилюють один одного. Для ефективного їх впровадження необхідна тісна співпраця уряду, президента та Національного банку України, а також підтримка у Верховній раді", - зауважив Мартін Райзер.

Він переконаний, що перші рішучі кроки у зазначених сферах допоможуть стабілізувати очікування ринку, забезпечать отримання подальшої допомоги від міжнародних фінансових установ і мобілізують додаткову підтримку від двосторонніх кредиторів.

"Україна заслуговує на міжнародну допомогу в подоланні цих дуже значних потрясінь, що зруйнували попередню модель зростання", - зауважив Райзер.

"Однак, щоб отримати користь від такої допомоги і вийти з кризи з економікою, спроможною повернутися до збалансованого зростання, Україна мусить визнати і розв'язувати свої власні проблеми та виправляти недоліки. Часу на очікування вже немає", - наголосив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: