Уряд запроваджує держзакупівлі "для своїх"

П'ятниця, 10 квітня 2009, 10:49

Міністерство економіки оприлюднило у четвер проект постанови Кабміну про внесення змін до "Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти".

Як пише газета "Комерсант-Україна", ця постанова зобов'язує проводити процедуру держзакупівлі виключно в українських товаровиробників або їх уповноважених представників, дилерів та дистрибуторів.

Винятком може бути тільки продукція, аналогів якої в Україні не виробляють.

Прийняття цієї норми - вимога закону "Про внесення змін до деяких законів для мінімізації впливу фінансової кризи на розвиток вітчизняної промисловості". Вона буде діяти до 1 січня 2011 року.

Реклама:

Зміни також передбачають, що для участі в тендері підприємство має підтвердити статус вітчизняного виробника, надавши замовнику продукції вісім копій документів, зокрема сертифікат відповідності якості, ліцензію на виробництво, звіти про свою діяльність за попередній квартал.

Мінекономіки має право розширити перелік необхідних документів.

Якщо учасник конкурсу не зміг підтвердити свій статус, замовник держзакупівлі відхиляє тендерну пропозицію.

Експерти відзначають, що така схема може бути необхідна для українських виробників, але, з огляду на те, що у процедурі держзакупівель участь лише 20% вітчизняних підприємств, зміни приведуть до зупинки держзакупівель.

Президент Асоціації підприємців і промисловців-постачальників товарів, робіт і послуг для жержпотреб Володимир Доброскок пояснює, що при існуючому законодавстві переможець тендеру повинен надати замовнику фінансову гарантію виконання договору і доставити продукцію.

На думку аналітика Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Дмитра Науменко, українські виробники навряд чи зможуть перекрити попит на ринку, тому об'єм держзакупівель скоротиться.

"Доведеться купувати вітчизняні товари, наприклад, холодильне обладнання або автомобілі, які за технічними характеристиками і якості будуть поступатися імпортним аналогам. Багато товарів Україна не виробляє - ряд ліків, високотехнологічне медичне обладнання, тому доведеться вдаватися до імпорту", - вважає він.

І хоча, за словами Дубровського, нова схема скоротить попит на валюту, обмеження конкуренції призведе до збільшення вартості закуповуваних товарів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: