Парламент ухвалив поправки до статей Угоди МВФ

Середа, 1 квітня 2009, 14:40

Верховна рада у середу 371 голосом ухвалила Закон "Про прийняття поправок до статей Угоди Міжнародного валютного фонду", внесений президентом Віктором Ющенко.

Відповідно до ратифікованих Україною змін, Фонд може використовувати валюту країни-члена, розміщену на рахунках спеціальних виплат, для інвестицій так, як це буде визначено рішенням більшості в 70% від загальної кількості голосів, повідомляє "ЛІГАБізнесІнформ". 

Раніше в угоді зазначалося, що ні одна інвестиція не може здійснюватися без згоди країни-члена, валюта якої використовується для таких інвестицій.

Також з метою розширення інвестиційних повноважень МВФ передбачається перерозподілити частину доходів від продажу золота Фондом на інвестиційний рахунок.

Реклама:

Крім того, збільшується розмір квот для деяких країн-членів Фонду. Україна в їх число не входить.

Як відомо, статті угоди Міжнародного валютного фонду (Статут) прийнято 22 липня 1944 року на Валютно-фінансовій конференції Об'єднаних націй. Вони вступили в силу 27 грудня 1945 року.

У березні 2008 року Рада директорів МВФ схвалила пропозиції щодо нового розподілу квот і голосів у МВФ, який проводиться з метою збільшення представництва країн, що розвиваються.

Нова формула, яка вводиться МВФ для розрахунку квот, враховує, насамперед, рівень ВВП країни (як по прямому перерахунку за поточним курсом національної валюти, так і за паритетом купівельної спроможності - в співвідношенні 60 на 40), а також відкритість економіки, її мінливість, рівень резервів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!