Доля гривні залежить від МВФ?

Середа, 1 квітня 2009, 13:20

У випадку провалу переговорів України з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про виділення другого траншу кредиту може відбутися подальше ослаблення гривні.

Про це в коментарі агентству "ЛІГАБізнесІнформ" сказав експерт компанії Astrum Investment Management Андрій Попович.

"У разі провалу переговорів з МВФ про виділення другого траншу кредиту, поточна хистка рівновага на міжбанківському валютному ринку України може порушена і це може вилитися у подальше ослаблення гривні щодо долара", - вважає експерт.

На його думку, другий транш кредиту МВФ важливий для країни не тільки з погляду наповнення резервів НБУ, але і з погляду прийняття законів, покликаних оздоровити бюджет та стан НАК "Нафтогаз України".

Реклама:

"Продовження співпраці з МВФ має також вирішальне значення для отримання фінансування з інших міжнародних джерел, що необхідно Україні для фінансування дефіциту держбюджету і платіжного балансу" - зазначає Попович.

Експерт не виключає, що черговий виток девальвації призведе до прискорення відтоку депозитів з банківської системи в квітні, після очікуваного скорочення в березні.

Як повідомлялося, у вівторок прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що не впевнена у тому, що місія МВФ може повернутися в Україну, оскільки на даному етапі програма співпраці виконана частково.

Раніше перший заступник глави Секретаріату президента Олександр Шлапак заявив, що у випадку прийняття завтра Верховною радою антикризових законів місія Міжнародного валютного фонду повернеться в Україну протягом тижня.

5 листопада 2008 року МВФ ухвалив рішення про виділення Україні стабілізаційного кредиту в обсязі 16,43 млрд. гривень для зміцнення довіри у фінансовому секторі та допомоги економіці країни, яка постраждала від світової фінансової кризи.

У листопаді 2008 року Україна отримала перший транш кредиту в розмірі 4,5 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!