G20 оголосить війну офшорам

Середа, 1 квітня 2009, 12:14

Велика Британія, котра прийме 2 квітня саміт G20, підготувала проект його заключного комюніке, яким передбачаються широкомасштабні заходи з підтримки та стимулювання глобальної економіки на 2 трлн. доларів.

Як повідомляє газета "Экономические известия", масштабні вливання дозволять, на думку британської сторони, відновити світове економічне зростання (на 2%) і збільшити зайнятість на 19 млн. робочих місць.

Крім того, у проекті передбачається розширення регулювання на "всі фінансові ринки, інструменти та інститути, включаючи хеджеві фонди, які є системно важливими", накладення санкцій на відомі "податкові оази" та країни, які не демонструють готовність до співпраці при забезпеченні прозорості у фінансовій сфері.

Реклама:

З приводу спільних правил виплат топ-менеджерів найбільших фінансових корпорацій країни G20 повинні будуть прийняти окреме рішення протягом цього року.

В комюніке лідерам країн також пропонується взяти зобов'язання всіляко протистояти протекціонізму, зробити все для завершення переговорів у рамках Дохійського раунду, посилити нагляд за фінансовими ринками.

G20, згідно з проектом, швидше за все візьме на себе зобов'язання утриматися від "змагання в девальвації" і зробити все для стабілізації ринку валют.

Крім того, можливо, лідери двадцятки обговорять і приймуть перелік можливих санкцій у відношенні офшорів, які використовуються для ухилення від податків.

У цьому зв'язку європейські та американські лідери останнім часом заявляють про можливе наприкінці епохи офшорів - проти "податкових гаваней" можуть прийняти навіть заходи визнання їх такими, що суперечать міжнародному фінансовому та торговому праву.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: