"Укртрансгаз" підтримає вітчизняного виробника

Середа, 1 квітня 2009, 10:43

Вітчизняні машинобудівники мають найбільші шанси укласти контракти на модернізацію газотранспортної системи вартістю 1,43 млрд. доларів.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на меморандум, підписаний найбільшими виробниками нафтогазового обладнання, Мінпаливенерго і "Укртрансгаз", в якому останній заявляє про намір купити саме українське обладнання.

У документі Мінпаливенерго визнає, що українські виробники "здатні в повному обсязі задовольнити потреби української ГТС", а "Укртрансгаз" з урахуванням позитивного досвіду експлуатації називає їх "найбільш імовірними постачальниками".

Прес-секретар "Укртрансгазу" Інна Коваль підтвердила факт підписання меморандуму, але від більш докладних коментарів відмовилася.

Реклама:

Джерело газети в "Нафтогазі" пояснило, що меморандум відображає уподобання "Укртрнасгаза" по купівлі устаткування, а його постачальники будуть визначені в ході відкритого тендера, в якому зможуть взяти участь європейські і японські компанії.

Українські виробники - основні постачальники газоперекачувальних агрегатів у країни Східної Європи, зазначають опитані газетою експерти.

"Наприклад, "Газпром" купує 75% продукції, що імпортується з України. Ще 25% у двох компаній - німецької Man Turbo і японської Mitsubishi", - говорить Максим Шеін з "Брокеркредітсервіса". Менеджер російського представництва Mitsubishi Electric Europe BV Сергій Юрков у вівторок підтвердив готовність компанії брати участь у постачанні обладнання для модернізації української ГТС, але коментувати положення меморандуму відмовився.

Раніше про інтерес японських компаній до участі в реконструкції української ГТС заявляла прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.

Українські виробники мають ще одну перевагу перед іноземними компаніями - можливість оперативно надавати сервісне обслуговування газотранспортних об'єктів, відзначає гендиректор Сумського НПО ім. Фрунзе Ігор Іванов.

"Крім того, напевно наше обладнання буде дешевше", - говорить він.

Крім того, залучаючи до модернізації українських виробників, Мінпаливенерго отримає додаткову можливість наповнення бюджету та збільшення ВВП країни, вважає незалежний аналітик Кирило Чуйко.

А аналітик ІГ "Сократ" Михайло Сальников вважає, що, якщо у виробників обладнання буде замовлення на 1,43 млрд. доларів, це дозволить одержати до 400 млн. доларів більше податкових надходжень, ніж при імпорті.

Як повідомлялося, 23 березня в Брюсселі відбулася інвестиційна конференція, яка дала старт переговорного процесу про виділення Україні європейськими фінансовими організаціями 2,57 млрд. доларів на модернізацію української ГТС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: