ЄБРР: кризою в Східній Європі можна керувати

П'ятниця, 6 березня 2009, 14:57
Кризою в Східній Європі можна буде керувати в тому випадку, якщо західні банки будуть продовжувати фінансувати свої відділення, що діють в даному регіоні.

Про це 5 березня заявив головний економіст Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) Ерік Берглоф, пише видання "Дело" з посиланням на агентство Bloomberg.

"Ключовим моментом є постійна підтримка банками Західної Європи своїх підрозділів на сході ... До тих пір, поки фінансові вливання будуть продовжуватися, ситуація буде під контролем ..." - цитує слова Берглофа агентство.

Країнам Східної Європи необхідно близько 200 млрд. дол. для погашення короткострокових кредитів, узятих у західних фінансових установ, повідомив головний економіст ЄБРР.

Якщо виключити Росію і Казахстан, які здатні підключити власні резерви для підтримки банків, необхідна для рефінансування сума становить 130 млрд. дол. Постійні вливання в підрозділи будуть "головним методом заповнення браку коштів", зазначив Ерік Берглоф.

В поточному 2009 році ЄБРР інвестує рекордні 7 млрд. євро (8,8 млрд. дол.) у країни центральної та східної Європи.

Минулого року сума інвестицій в регіон склала 5,8 млрд. євро.

"Ми плануємо інвестувати 7 мільярдів. Але якщо буде потрібно, ця сума може бути збільшена", - заявив головний економіст Європейського банку реконструкції та розвитку.

Близько 3 мільярдів з цієї суми буде використано на рекапіталізацію банків регіону, і практично така ж сума буде витрачена в наступному році, повідомили представники банку.

У лютому представники ЄБРР повідомили про готовність інвестувати 500 млн. євро в українські банки.

Згідно з даними агентства, найбільш глибоку кризу в регіоні переживають Україна і Латвія, у той час як економічна обстановка в Польщі та Чехії залишається більш-менш стабільною, порівняно з іншими країнами Східної Європи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: