МВФ зробить привабливим короткострокове кредитування

Вівторок, 3 березня 2009, 11:42
Міжнародний валютний фонд (МВФ) може запропонувати більш значні за обсягом і більш гнучкі за умовами короткострокові кредити в рамках поліпшення програм термінового надання коштів.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Bloomberg.

Керівництво фонду розглядає можливість пом'якшення обмежень на обсяг кредиту, що зараз можуть перевищити внесок держави до фонду не більше ніж в 5 разів, заявили агентству джерела, залучені в переговори, на умовах анонімності.

Зміни вступлять в силу після чотирьох місяців нульового попиту на такі позики, які директор-розпорядник МВФ Домінік Стросс-Кан призначає для сильних країн категорії emerging markets у разі виникнення у них термінової потреби в грошах на короткий період.

Він намагається розширити вплив МВФ за межі держав, яким для підтримки економіки необхідні кредити на роки.

Однак цій меті буде перешкоджати жовтнева угода Федеральної резервної системи про надання валютних свопів по 30 млрд. дол. центральним банкам Бразилії, Мексики, Південної Кореї і Сінгапуру для того, щоб підтримати кредитні ринки країн, що розвиваються.

"Створення працюючої схеми надання ліквідності допоможе ребрендингу МВФ, - відзначає Майкл Мусса з Peterson Institute, який раніше працював головним економістом в МВФ. - Фонд готовий вилізти геть із шкіри для того, щоб ця програма працювала".

Інша проблема, з якою зіткнеться Стросс-Кан, це сприйняття держав, що позичають у фонда, міжнародних інвесторів і торгових партнерів.

"Схоже, що всі кредити МВФ несуть на собі тавро", - вважає аналітик з emerging markets Brown Brothers Harriman Уін Тін. На його думку, країни вважають, що угода з МВФ для інвесторів - це як величезна "червона ганчірка" для бика.

Фонд зазвичай є кредитором "останньої надії", а не "першої лінії захисту", заявив керуючий Pharo Management Марк Доу. "Багато emerging markets відчувають, що отримання порад від МВФ і запозичення у фонда є кроком назад при будь-яких умовах", - сказав він.

Обговорення пропозицій про зміну кредитних угод в рамках фонду заплановано на зустріч представників країн G20, яка пройде в Лондоні в квітні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: