Президент зробив внесок в уточнення прав на земельну ділянку

П'ятниця, 27 березня 2009, 19:34

Президент Віктор Ющенко підписав закон, котрий уточнює земельне законодавство у відношенні документів, які свідчать про право власності на земельну ділянку, а також про порядок розділу та об'єднання земельних ділянок.

Про це ідеться у повідомленні на офіційному веб-сайті президента.

Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що посвідчують право на земельну ділянку, а також порядку поділу та об'єднання земельних ділянок" був прийнятий Верховною радою 5 березня.

Відповідно до закону, орган, який здійснює реєстрацію прав на нерухоме майно, і їх обмеження, робить позначку реєстрації прав на земельну ділянку на підставі документа про його відчуження, складеного і засвідчив в порядку встановленого закону, протягом 14 днів з моменту подання до цього органу зазначеного документа.

Реклама:

Крім того, забороняється вимагати для здійснення оцінки та державної реєстрації прав на нерухоме майно та його обмежень документи, не передбачені цією статтею.

У разі зміни власника або придбання спільної власності на земельну ділянку, орган, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, вносить зміни до доповнення до держакта на право власності на землю у відношенні співвласників земельної ділянки.

Крім того, законом передбачено, що право власності на земельну ділянку, придбану у власність із земель приватної власності без зміни її межі, цільового призначення, засвідчується цивільно-правовим договором, складеним у порядку встановленому законом у разі набуття права власності на земельну ділянку за таким договором.

Відповідно до закону, відчуження частини земельної ділянки з виділенням його в окремий земельну ділянку здійснюється після отримання її власником державного акту, який засвідчує право власності на сформований новий земельну ділянку.

У випадку, якщо державним актом на право власності на земельну ділянку було засвідчено право власності на кілька земельних ділянок, відчуження однієї з цих ділянок здійснюється після виготовлення відповідного держакта.

Закон набирає чинності через місяць з дня його опублікування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: