Банкіри виступають проти мораторію на продаж заставних квартир

Понеділок, 23 березня 2009, 17:35

В Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" (УКБС) вважають, що проект закону "Про захист майнових прав громадян в період виходу економіки України зі стану фінансової кризи" в запропонованій редакції може призвести до руйнування банківської системи та поглиблення кризових явищ в економіці в цілому.

Як повідомили агентству "ЛІГАБізнесІнформ" у прес-службі УКБС, зокрема, проектом Закону передбачено ввести мораторій на звернення стягнення на предмет застави або іпотеки у випадку, якщо предметом застави або іпотеки є житлова нерухомість, в якій постійно проживають громадяни.

"При цьому проектом не передбачено, за рахунок чого будуть задовольнятися законні вимоги кредиторів з повернення наданих боржникам коштів", - підкреслюють в Асоціації.

"Проект Закону по суті не вирішить проблем між банками та позичальниками, а тільки відтермінує їх і в подальшому призведе до погіршення фінансового стану як фізичних осіб, так і окремих банків і банківської системи в цілому", - звертають увагу банкіри.

Реклама:

"Додатковим негативним аспектом є те, що закріплення в законі заборони на відчуження застави може спровокувати необгрунтовані масові неплатежі фінансово заможних позичальників", - попереджають в УКБС.

"Порушення зобов'язань позичальників перед банками зробить неможливим виконання ними зобов'язань перед депозіторамі та кредиторами. Фактично, розробники законопроекту прагнуть вирішити проблеми позичальників за рахунок вкладників банків", - вважають банкіри.

У свою чергу, УКБС пропонує для захисту майнових прав громадян і прав кредиторів у кризовий період на 2009-2010 років роки ввести мораторій на примусове виселення з житла, в якому проживає або зареєстрована фізична особа-іпотекодавець, в разі, якщо проценти за іпотечним житловим кредитними договорами виплачуються вчасно або з максимальною затримкою до двох місяців, а також документально врегульовано питання реструктуризації боргу на узгоджених з банком умовах.

В УКБС переконані, що суперечності проекту Закону у дотриманні конституційних прав позичальників і кредиторів негативно позначаться на ліквідності і капіталізації банківського сектора, що може призвести до руйнування банківської системи як одного з головних джерел фінансування економіки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: