Українська ГТС може розчинитися в Європі?

Субота, 21 березня 2009, 13:30

Народний депутат Євген Царьков (фракція Компартії) не виключає, що на газовій конференції у Брюсселі може бути підписано документ про залучення приватних корпорацій до участі в українській газотранспортній системі.

Про це він сказав в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" в суботу.

"За нашою інформацією Віктор Ющенко зараз веде переговори з транснаціональними корпораціями про включення нашої української державної системи в європейську, відповідно, з приватною формою власності", - сказав він.

Євген Царьков відзначив, що тимчасова слідча комісія парламенту з розслідування функціонування ГТС, в яку він входить, направляла запити в компанії "Нафтогаз", "Укртрансгаз" і в усі структури, "які на сьогодні хоча б наполовину належать державі", щоб дізнатись, чи запрошені ці компанії до участі у брюссельської конференції.

Реклама:

"Нікого з них не запрошено", - сказав він.

"Якщо західні фірми, приватні корпорації будуть брати участь в реконструкції нашої ГТС, ніхто це безкоштовно робити не буде. Відповідно, це буде пайова участь. Практично, як це було з "РосУкрЕнерго", - підкреслив депутат.

За його словами, президент наразі робить все для того, щоб газові угоди з Росією підписував не монополіст на газовому ринку - "Нафтогаз України", - а приватна фірма, "яка буде викуповувати газ на кордоні на кордоні і продавати його незалежній Європі".

Царьков висловив думку, що поки що українська ГТС буде залишатися в державній власності, але державі буде належати пакет акцій 50% +1.

При цьому, вважає він, є загроза того, що держава може легко позбутися цієї однієї акції і по суті ГТС буде приватизовано.

"Тоді дійсно зміниться формат відносин з Росією", - відзначив депутат, підкресливши, що Росія як виробник у такому разі підніме ціну на газ.

Більш того, вважає Царьков, вона взагалі може відмовитися від транзитних послуг України після завершення будівництва другої гілки газопроводу Ямал-Європа через Білорусь.

Він висловив упевненість, що Ющенко не має права підписувати на конференції в Брюсселі ніяких попередніх угод щодо української ГТС.

"Сьогодні парламентська республіка. Яке право він має підписувати економічні документи? Він може тільки договір про наміри підписати і то після того, як йому парламент дозволить", - відзначив депутат.

Як повідомлялося, Україна підготувала майстер-план модернізації вітчизняної ГТС, який буде представлено на донорській конференції з питань модернізації української ГТС 23 березня в Брюсселі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: