Євросоюз подвоїть бюджет МВФ на допомогу країнам Східної Європи

П'ятниця, 20 березня 2009, 15:57

Лідери 27 країн Євросоюзу погодилися на збільшення бюджету Міжнародного валютного фонду (МВФ) вдвічі, до 500 мільярдів доларів, для подолання світової фінансової кризи і запобігання подібних криз у майбутньому.

При цьому внесок ЄС повинен скласти 75 мільярдів євро, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

На саміті ЄС в Брюсселі, що завершився у п'ятницю, було прийняте одностайне рішення не вкачувати більше грошей в економіку для стимулювання її підйому, а спочатку подивитися, як діють уже вжиті заходи, і додавати стимулювання в залежності від обстановки.

Раніше країни ЄС уже виділили близько 200 мільярдів євро на порятунок банків та допомогу у ключових галузях економіки.

Реклама:

Краще регулювати, але здійснювати менше стимулюючих вливань - у цьому полягає позиція, з якою Євросоюз і окремі його члени виступлять 2 квітня на саміті "двадцятки" в Лондоні.

Крім того, учасники саміту домовилися подвоїти пакет допомоги східноєвропейським членам ЄС, які особливо постраждали від кризи, але не об'єднувати ці країни в єдину групу "бідних" і не приймати загального пакету допомоги, цифри якого могли б викликати паніку.

Лідери країн ЄС заявили в підсумковому документі саміту, що координація міжнародних дій має ключове значення для "швидкого відновлення стабільного економічного зростання", навіть якщо доведеться поділитися владою з новими економіками, що розвиваються, перш за все Китаєм, Індією та Бразилією, а також міжнародними інститутами, зокрема, МВФ.

Вони готові дати більше місць у фінансових інститутах зростаючим економічним державам в обмін на збільшення їх грошових внесків.

Країни ЄС заявили, що саміт "двадцятки", який відбудеться у Лондоні, зіграє ключову роль у перебудові світової фінансової системи та відновленні довіри.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: