Банки не дадуть грошей в реальну економіку

Понеділок, 2 березня 2009, 16:44 -
Голова правління "Укрсоцбанку" Борис Тимонькін вважає, що поки у вітчизняній банківській системі не припиниться відтік депозитів, банки грошей в реальну економіку давати не будуть.

Про це повідомляє прес-служба "Укрсоцбанку".

"Курс складно прогнозувати, його не можна призначити рішенням кабінету міністрів. Але ми пам'ятаємо ситуацію до кризи, коли гривня зміцнювалась при жахливому дефіциті торгового балансу, коли об'єктивно вона повинна була слабшати", - вважає голова "Укрсоцбанку".

За оцінкою Тимонькіна, девальвація курсу гривні дозволила збалансувати співвідношення між експортом і імпортом.

"За підсумками грудня та січня ми бачимо: експорт / імпорт досить збалансований, причому імпорт, ми повинні розуміти, буде продовжувати падати: економічні проблеми призводять до того, що люди перестають купувати дорогі і переходять на більш прості і дешеві речі", - відзначив банкір.

Він вважає, що багато великих імпортерів сьогодні вже знаходяться в стані технічного дефолту. Імпортери працювали з технічними товарними кредитами, тому той курс, який на сьогодні є, плюс-мінус 8 грн./дол. об'єктивно вирівняв ситуацію.

На думку голови правління "Укрсоцбанку", на збільшенні курсу позначилася також "газова нервозність".

"Сьогодні за будь-яких заворушень у політиці і в глобальній економіці люди біжать купувати долари. Відбувається парадоксальна ситуація в усьому світі, Україна тут не унікальна країна: населення забирає гроші з депозитів, банки згортають кредитування, далі людей звільняють з роботи, вони проїдають свої депозити, і відбувається економічний колапс ", - вважає Тимонькін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: