Модернізувати українську трубу зберуться 30 країн

Середа, 18 березня 2009, 12:08

У донорській конференції з модернізації української газотранспортної системи, що відбудеться 23 березня в Брюсселі, візьмуть участь представники всіх 26 країн - членів ЄС, а також Росія, США, Канада і Японія.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на главу української делегації, зступника міністра іноземних справ Костянтина Єлісєєва.

"За нашою інформацією, РФ уже підтвердила Єврокомісії намір взяти участь у конференції", - сказав він.

Він зазначив, що високий рівень учасників конференції очікується не тільки з боку Європейської комісії, але і з боку держав - членів ЄС.

Реклама:

"Інтерес дуже високий. Близько 45 європейських компаній уже проінформували про готовність взяти участь у заході", - сказав він.

"Усі 26 країн - членів ЄС підтвердили участь на достатньо високому рівні, починаючи від міністра палива й енергетики, економіки і промисловості. Росія, Японія, США, Канада - усі ці країни братимуть участь на досить високому рівні. Що стосується української сторони, то я сподіваюся, що участь у конференції візьмуть президент і прем'єр", - уточнив Єлісєєв.

За його словами, з боку Єврокомісії участь візьмуть президент Жозе Маннуель Баррозо і низка єврокомісарів.

Коментуючи інформацію про можливий тиск Росії на ЄК з метою відкласти проведення конференції, він констатував, що захід "готувався не просто".

"Ви розумієте, що йдеться про серйозні, солідні інвестиційні кошти, крім того, до підготовки залучалися і міжнародні фінансові інституції. Зараз ЄК має погодити з ними остаточні умови проведення конференції", - сказав він.

"А що стосується інформації (про тиск), то я не хотів би вдаватися до інтерпретацій. Єдине, що я можу сказати, так це те, що конференція готувалася не просто, були жорсткі кроки і з європейської сторони, і була, у певній мірі, жорстка українська позиція, оскільки наша мета, з одного боку - відстояти інтереси української ГТС, з іншого боку - спробувати залучити додаткові вигідні і дешеві інвестиції в нашу систему", - сказав він.

Єлісєєв особливо підкреслив той факт, що дана конференція є першою конференцією такого типу в історії ЄС серед низки майбутніх конференцій з енергетичних проектів. Цього року планується провести низку конференцій, присвячених Північному потоку, Набукко і т.д.

"Я вважаю, що це ще раз буде свідченням того, що ЄС, дійсно, робить ставку на українську газотранспортну систему і готовий у неї інвестувати. Погодьтеся зі мною, жоден інвестор не погодитися вкладати в ту систему, яка не розглядається навіть на середньострокову перспективу як система, що здатна транспортувати газ", - сказав він.

"Тому вони і будуть вкладати з тим розумінням, що наша система й у середньо- і в довгостроковій перспективі була і залишається магістральним шляхом транзиту газу європейським споживачам", - заявив заступник міністра.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: