Банки самі обиратимуть собі кураторів?

Четвер, 12 березня 2009, 19:36
 

Нацбанк може дозволити банкам самим пропонувати кандидатури кураторів.

Про це йшлося на зустрічі асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" 12 березня з з новопризначеним керівництвом Дирекції банківського регулювання та нагляду Національного банку.

На зустрічі йшлося про ефективні заходи щодо підтримки банківської системи України в умовах фінансово-економічної кризи.

НБУ підтримано пропозицію УКБС дозволити банкам включати суми простроченої заборгованості клієнтів за кредитами, отриманими в іноземній валюті, у заявку на участь в цільових валютних аукціонах.

Реклама:

Вирішено підійти зважено до питання обов'язкового поведення діагностичного обстеження банків 3-ої та 4-ої групи.

НБУ з розумінням сприйнято аргументи УКБС щодо відсутності підстав вимагати від таких банків укладати угоди обстеження за власний кошт. Також схвалено пропозицію проводити такі стрес-тести за програмою та методикою, що затверджена Нацбанком, йдеться в прес-релізі УКБС.

Що стосується критеріїв отримання банками кредитів рефінансування, то керівництво Дирекції банківського регулювання та нагляду НБУ підтвердило відданість запровадженню максимально спрощеного, чіткого та прозорого підходу до рефінансування українських банків.

НБУ наполягає на широкому запровадженні інституту кураторства задля зміцнення функцій нагляду у тих банках, де це необхідно з огляду на проблеми ліквідності.

Не заперечуючи проти такого підходу, члени Спостережної ради УКБС наголошували на необхідності застосування високих професійних та кваліфікаційних вимог до кураторів. В результаті вирішено, що банки самі будуть пропонувати НБУ кандидатури кураторів.

Досягнуто компромісу з керівництвом НБУ і щодо розробки нової методології застосування вимог до позалістингових цінних паперів, які містяться в портфелях банків, з метою підвищення сукупної капіталізації банківських фінансових установ.

Також в результаті зустрічі конструктивно було сприйнято побажання УКБС терміново привести у відповідність до вимог чинного законодавства по захисту банківської таємниці форму статистичної звітності № 625, заборонивши надання регулятору ідентифікаційного номеру вкладника (фізичних осіб та фізичних осіб-підприємців), які мають депозити в банку на суму, більшу ніж 2 млн. грн. 

На думку Асоціації НБУ має право отримати повну інформацією щодо загальної кількості таких вкладників, без ідентифікації їх особи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!