НБУ обіцяє "дно" кризи в четвертому кварталі 2009 року

Вівторок, 3 лютого 2009, 10:42
 

Економічний спад в Україні може досягти "дна" в середині четвертого кварталу 2009 року, але лише за умови перегляду антикризових заходів.

Про це заявив керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Уникнути входження економіки в нову затяжну депресію можливо. Попередня тривала 10 років: з 1990 до 1999 року. Щоб не допустити рімейк 90-х років слід докорінно переглянути діючі антикризові заходи", - сказав він.

За його словами, перегляд антикризових заходів має відбутися на користь пріоритетної протидії інфляції та відновлення курсової стабільності.

Крім того, радник голови НБУ відзначив, що навіть діючі соціальні стандарти сьогодні "не по кишені" для країни.

"Дно циклу може бути досягнуте в середині IV кварталу, а з березня 2010 року розпочнеться помірна експансія. Позитивне зростання ВВП відновиться до кінця першого півріччя наступного року. Але в мегатренд 2000-2008 років він впишеться лише в 2011 році (близько 7%)" , - прогнозує Литвицький.

Говорячи про перспективи поточного року, керівник групи радників голови НБУ зазначив, що економічний спад на рівні до 1% можна розцінювати як успіх, який може бути досягнуто при найбільш сприятливих умовах на тлі високоефективних і скоординованих дій уряду, НБУ і Верховної Ради.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: