Гривня продовжить падіння

Вівторок, 3 лютого 2009, 10:17
 

Розрахунки секретаріату президента показують, що гривня може девальвувати і далі, однак її падіння не буде глибоким, якщо уряд утримається від незабезпеченої емісії гривні.

Згідно з прогнозами аналітиків голови держави, протягом року уряд і корпоративні позичальники повинні обслужити зовнішні борги сумою 29 млрд. дол., пише видання "Экономические известия".

Половину цих боргів, можливо, вдасться рефінансувати. Відповідно, дефіцит фінансового рахунку платіжного балансу (без урахування можливого притоку прямих іноземних інвестицій) до кінця року підійде до позначки 15 млрд. дол.

У той же час прогнозний дефіцит торгового балансу до кінця 2009 року може скласти 3-4 млрд. дол. Прогноз робився з розрахунку 7,4-7,7 грн./дол., і песимістичним сценарієм з 0-м припливом прямих іноземних інвестицій з фінансового рахунку.

Як пояснило "ЭИ" джерело в НБУ, зараз в розпорядженні регулятора є 26,3 млрд. дол. резервної позиції, розрахованої на момент підписання меморандуму з МВФ по курсу 4,861 грн./дол. (фактична резервна позиція - 29,2 млрд. дол.).

Згідно з умовами меморандуму, мінімальний розмір резервів, який повинен забезпечити Нацбанк на кінець 2009 року, становить 14,9 млрд. дол. за курсом 4,861 грн./дол.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!