Тимошенко не хоче імпортувати електроенергію в Польщу?

Вівторок, 24 лютого 2009, 20:31

 Польща могла б імпортувати дешеву електроенергію з Хмельницької атомної електростанції (ХАЕС) за існуючої лінії електропередач, однак використання цієї лінії сьогодні блокує український уряд.

Про це з посиланням на польську Gazeta Wyborcza, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" .

"Польські та українські компанії планують запустити цю лінію високої напруги, яка могла б транспортувати дешеву електроенергію до Польщі через Україну. Проект блокується українським урядом", - говориться в публікації.

Відповідно до неї, існуюча лінія веде від ХАЕС у польський Жешув, але потребує модернізації.

Реклама:

"Я ну буду говорити про лінії, тому що це політичне питання", - цитує видання представника Мінпаливенерго України Миколи Борисова.

Gazeta Wyborcza зазначає, що через кризу в Україні існує профіцит електроенергії, тоді як Польща відчуває її дефіцит. При цьому ціни на електроенергію подвоїлися після недавньої лібералізації ринку.

На разі в Україні ціна електроенергії складає близько 50 дол за МВт-г або близько 185 злотих, тоді як у Польщі оптова ціна складає близько  220-240 злотих за МВт-г.

Мова йде про ЛЕП 750 кВ, з якої теоретично може видаватися потужність одного з двох 1000 МВт енергоблоків Хмельницької АЕС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: