"Нафтогаз" сказав "РосУкрЕнерго", що його карта бита

Субота, 21 лютого 2009, 10:56

"РосУкрЕнерго" не зможе відсудити право власності НАК "Нафтогаз" на 11 мільярдів кубометрів газу, що знаходяться в газосховищах.

Таку думку в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" висловив виконувач  обов'язків голови правління НАК Ігор Діденко.

"Зараз ці 11 млрд. кубометрів газу в процесі оформлення, і, можливо, у суди піде "РосУкрЕнерго". Але їхня карта бита в цьому питанні", - заявив він.

"Увесь минулий рік, коли ми купували газ в "РосУкрЕнерго", нам акти на цей газ підписувала одна людина. Представники акціонера РУЕ - компанії Centrogas та швейцарські директори чинили значний тиск на тодішнього голову Митної служби України на тему, що НАК "Нафтогаз України" не має права власності на газ, імпортований в Україну. Тому що цей обсяг нібито неправильно оформлений", - зазначив Діденко.

Реклама:

"Митниця нам цей газ розмитнювала. Зараз крик такий само, нібито ми не маємо права власності на цей газ. Право власності на цей газ ми маємо. Суспільство не повинно жити за подвійними стандартами", - заявив він.

Щоб розмитнити цей газ, за словами Діденка треба доплатити 20% ПДВ від 1,7 млрд. доларів. Ціна газу виходить по 153 з лишком доларів за тисячу кубометрів.

Віденко також повідомив, що "РосУкрЕнерго" заборгувала "Нафтогазу" близько 100 млн. дол. за транспортування і зберігання газу.

"Вийшло так, що ми сконцентрували на 1 січня 2009 року 11 млрд. кубометрів газу, а також переплатили за використаний газ у грудні 118 млн. дол", - сказав він.

Крім того Діденко вважає проблематичною судову перспективу для "РосУкрЕнерго" щодо штрафних санкцій.

"Так, в Угорщині ця компанія звернулася до суду. Але не факт, що її позов буде задоволено...Ми знаємо про те, що розпочався судовий процес. Ми братимемо в ньому участь, залучимо угорських юридичних консультантів. Будемо сподіватися на справедливе правосуддя", запевнив виконувач  обов'язків голови правління НАК.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!