Рада скасувала мито на імпорт нафтопродуктів

Четвер, 19 лютого 2009, 17:19

Верховна Рада скасувала з 2009 року мито на імпорт нафтопродуктів, які ввозяться для подальшої промислової переробки.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Відповідні зміни були внесені до закону "Про внесення змін до декрету Кабінету Міністрів" Про акцизний збір ".

Таким чином, від імпортних мит звільняються нафтопродукти, що ввозяться для промислової переробки за прямими договорами на українські НПЗ, які мають всі стадії технологічного процесу з виробництва нафтопродуктів.

Крім того, Рада скасувала з 2009 року мито на експорт скраплених газів (крім природного).

До вступу в силу цього закону мито становить 8% митної вартості, але не менше 250 гривень/тонна.

Також парламент ввів з 2009 року мито на імпорт нафтових бітумів в розмірі 10% від митної вартості.

До вступу в силу цього закону діє нульова ставка мита при імпорті бітумів нафтових.

Згідно пояснювальній записці, зміна ставки мита на імпорт бітуму стимулюватиме завантаження виробничих потужностей українських нафтопереробних заводів, які в даний час простоюють, а також зростання виробництва бітумів на українських підприємствах.

Як повідомляло агентство, в Україні в даний час спостерігається криза нафтопереробки і як результат - скорочення обсягів виробництва нафтопродуктів і збільшення частки імпорту на внутрішньому ринку.

Це, в свою чергу, призводить до збільшення залежності ринку (цін у роздрібному сегменті) від світових коливань вартості нафти і нафтопродуктів.

Основною причиною кризи є брак сировини (нафти) і відсутність сучасних нафтопереробних потужностей для випуску продукції підвищених стандартів.

Найбільші обсяги нафти переробляє на сьогодні Лисичанський НПЗ (Луганська область), у той час як найбільший в Україні завод "Укртатнафта" з листопада 2007 року різко скоротив переробку через припинення поставок сировини російської "Татнафти" у зв'язку з корпоративним конфліктом.

Одеський НПЗ відновив роботу після капремонту у квітні 2008 року і переробляє в середньому понад 240 тис. тонн на місяць.

Дрогобичцкій НПЗ і Надвірнянський НПЗ переробляють найменші обсяги нафти. Херсонський завод знаходиться на капітальній реконструкції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: