Банки зможуть відбирати майно лише в "новачків"

Четвер, 19 лютого 2009, 11:34

Мін'юст відкликав роз'яснення для громадян щодо неможливості примусового стягнення майна, яке виступає предметом застави чи іпотеки, в позасудовому порядку. Це пов'язано з  численними запитами фізичних та юридичних осіб щодо повідомлення Міністерства юстиції від 17 лютого 2009 року, повідомляє прес-служба Міністерства юстиції.

Нагадаємо, 17 лютого Міністерством юстиції було повідомлено про відкликання роз'яснення для громадян "Щодо здійснення позасудового звернення стягнення на предмет іпотеки на підставі договору" у зв'язку з прийняттям Закону України "Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва", що набрав чинності 14 січня 2009 року, яким, зокрема, вносяться зміни до Закону України "Про іпотеку".

Зокрема, повідомлялося, що з прийняттям названого Закону застереження про задоволення вимог іпотекодержателя, яке міститься в іпотечному договорі, прирівняне за правовими наслідками до окремого договору між боржником і кредитором про задоволення вимог кредитора.

У зв'язку з численними зверненнями фізичних та юридичних осіб щодо застосування нових змін, внесених до Закону України "Про іпотеку", відносно позасудового звернення стягнення на предмет іпотеки на підставі договору Міністерство юстиції звертає увагу, що ці зміни можуть бути застосовані лише до іпотечних договорів, укладених після набрання чинності Законом України "Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва", тобто - до іпотечних договорів, укладених після 14 січня 2009 року.

Реклама:

Так, Конституцією України закріплено один із загальновизнаних принципів сучасного права щодо незворотності дії в часі законів та інших нормативно-правових актів (частина перша статті 58).

Водночас для практичного застосування встановленого законодавцем нового механізму позасудового звернення стягнення на предмет іпотеки необхідним є внесення змін до низки законів України, зокрема, "Про іпотеку", "Про нотаріат", "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень". У зв'язку з цим, як повідомлялося раніше, Міністерство разом з представниками банківського сектору утворять спільну робочу групу, яка займеться розробкою змін до законодавства у сфері реалізації заставного майна (іпотеки).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: