Гуртожитки передають у комунальну власність

Четвер, 19 лютого 2009, 09:15

Міністерство з питань житлово-комунального господарства оприлюднило проект постанови "Про затвердження порядку видачі власникам гуртожитків, які не відносяться до державного житлового фонду, компенсацій за передачу цих гуртожитків у власність територіальних громад".

Про це пише видання "Комерсант".  

Вивести житловий фонд із статутного капіталу власників компаній зобов'язує ст. 3 закону "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків".

Розмір компенсації та її виплату визначатимуть місцеві влади з урахуванням тої вартості гуртожитку, яка була внесена у статутні фонди підприємств, фізичного зносу будівлі та витрат нинішніх власників. Компенсацію можна буде отримати протягом трьох місяців з коштів місцевих бюджетів або шляхом відшкодування цієї суми за рахунок податків.

Реклама:

За словами прес-секретаря Фонду держмайна Ніни Яворської, в Україні налічується 1350 гуртожитків, що ввійшли в статутні фонди організацій в 90-ті роки.

"ФДМ вважає помилковим рішення про передачу гуртожитків до статутного фонду при приватизації підприємств, і зараз ми намагаємося в судовому порядку повертати їх у комунальну власність", - зазначила вона.

У фонді уточнили, що, за даними МінЖКГ, загальна балансова вартість гуртожитків, внесених до статутних фондів акціонерних товариств, становить 44,6 млн. грн.

"Остаточні суми компенсацій будуть внесені в програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад, яка поки що знаходиться в розробці", - розповів виданню перший заступник міністра з питань ЖКГ Олександр Мазурчак.

У містах ініціативу сприйняли з побоюванням. "Нас зобов'язали в 2008 році забрати всі гуртожитку в місті в комунальну власність. Компанії відстоюють у суді право власності. Більшу частину свого житлового фонду вони розпродані. Чому місто повинен виплачувати компенсації їм, а не мешканцям, яких продали разом з підприємствами?" - Здивувався мер Одеси Едуард Гурвіц.

"Ніяких коштів на компенсації ми не отримаємо. Це повністю ляже на плечі мерів та місцевих адмінстрацій. Для нас єдиний вихід - перевести гуртожитки у власність міста, шукати компроміс з їх власниками", - вважає голова секції малих міст Асоціації міст України Павло Козирєв.

З ним згоден мер Сімферополя Геннадій Бабенко. "Ми донині не можемо забрати гуртожитки пивобезалкогольного комбінату 'Крим' і Сімферопольської кожгалантерейной фабрики. Власники цих підприємств не хочуть проводити ремонт будинків, побудованих ще в 60-70-ті роки, а нам не дозволяють перевести напівзруйнованих об'єкти у власність міста", - поскаржився він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: