Угорщина незаконно блокує постачання електроенергії з України

Четвер, 12 лютого 2009, 16:01
 

Дії державної компанії MAVIR (Угорщина) з блокування поставок електроенергії безпосередньо з України в Угорщину незаконні.

Так вважає заступник директора держпідприємства "Укрінтеренерго", комерційного оператора експорту української електроенергії, Ірина Тихончук, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"MAVIR незаконно блокує постачання електроенергії з України в Угорщину. Дії угорського системного оператора йдуть врозріз з вимогами відповідних директив Євросоюзу", - сказала вона журналістам у Києві в четвер.

Тихончук повідомила, що MAVIR з кінця минулого року безпідставно відмовляється узгодити розподіл транскордонної потужності між європейськими компаніями в співвідношенні, визначеному держпідприємством "Укрінтеренерго" на підставі укладених контрактів на продаж електроенергії.

"Весь цей час MAVIR намагається нам пояснити, що більше 75% всього перетину Україна-Угорщина - 350 МВт з 455 МВт - з угорської сторони зарезервовано для компанії System Consulting, яка не має чинного контракту з "Укрінтеренерго" на купівлю електроенергії", - сказала заступник директора "Укрінтеренерго".

"На якій підставі MAVIR в односторонньому порядку без узгодження з українською стороною зарезервував потужність для компанії, що не має контракту, нам незрозуміло", - додала Тихончук.

Анатолій Баталов, заступник директора з перспективного розвитку та євроінтеграції держпідприємства "НЕК "Укренерго", оператора енергосистеми України, підтвердив журналістам, що оператор енергосистеми Угорщини в січні і на початку лютого в односторонньому порядку блокував всі 455 МВт транскордонної потужності на перерізі Україна-Угорщина.

"Покупців електроенергії на українсько-угорському кордоні завжди визначала українська сторона як власник експортованого товару", - відзначив він.

Між тим Баталов ухилився від прямої відповіді на питання про те, що держкомпанія MAVIR своїми діями намагається змусити "Укрінтеренерго" відновити постачання електроенергії в адресу компанії System Consulting ZRt. угорського підприємця Ласло Капоі.

"Можу сказати лише те, що коли раніше "Укрінтеренерго" через нас подавали на MAVIR розподіл транскордонної потужності, в якому на компанію System Consulting доводилося 350 МВт, ніяких питань з угорської сторони не виникало, і поставки йшли безперешкодно", - сказав заступник директора "Укренерго ".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: