Україні у 2009 році дефолт не загрожує

Четвер, 12 лютого 2009, 15:34
 

Резервів Національного банку України на кінець 2009 року буде достатньо для того, щоб країна уникла суверенного дефолту.

Про це йдеться в повідомленні інвестиційної компанії "Конкорд Капітал".

"Згідно з нашим прогнозом, з огляду на отримання траншу МВФ розміром 9,75 млрд. дол., дефіцит платіжного балансу (поточний рахунок "плюс" фінансовий рахунок) в 2009 році складе 8,2 млрд. дол., а резерви НБУ на кінець досягнуть 23,3 млрд. дол., чого цілком достатньо, щоб уникнути суверенного дефолту в цьому році", - прогнозує економіст Андрій Пархоменко.

При цьому він відзначає, що для даного сценарію існують певні ризики. Зокрема, у разі подальшої девальвації гривні можуть зрости обсяги використання резервів для підтримки внутрішнього попиту на валюту, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Крім того, серед ризиків Пархоменко виділив збільшення частки неплатоспроможних боржників, що може призвести до використання резервів для рекапіталізації банківської системи.

Він також допускає ймовірність того, що доступ до зовнішнього борговому капіталу буде більш обмежений, ніж закладали ІК "Конкорд Капітал" у прогноз платіжного балансу, а також імовірність несподіваних заходів при реалізації економічної політики країни.

Пархоменко додав, що побоювання суверенного дефолту України грунтуються на необхідності погашення 38,2 млрд. дол. корпоративного боргу в 2009 році, 15% якого, згідно з прогнозом "Конкорд Капітал", можуть бути не погашені.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: