Фірташа втягнули в схему

Четвер, 12 лютого 2009, 11:19
 

Компанії Дмитра Фірташа підозрюються у реалізації схеми, за якою газ для споживачів минулого року дорожчав на 650-744 гривні.

У четвер Нацкомісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) розгляне питання про виконання ліцензійних умов газорозподільною компанією "Черкасигаз", пише видання "Дело".

Компанію звинувачують в тому, що 2008 року вона відмовляла промисловим споживачам в укладенні договорів на поставку газу. Після цього облгаз рекомендував клієнту звернутися за паливом до "спорідненої" компанії, що реалізує газ за нерегульованим тарифом.

Як вдалося з'ясувати виданню, зараз фахівці НКРЕ також перевіряють участь у подібних схемах "Івано-Франківськгаз" і "Чернігівгаз".

Всі три газорозподільні компанії, згідно з інформацією ЗМІ, мають загального власника. 2007 року контроль над ними перейшов від колишнього заступника голови "Нафтогазу України" Олега Бахматюка до структур, пов'язаних з RosUkrEnergo (співвласник - Дмитро Фірташ).

Перевірка "Черкасигаз" розпочалася після звернення до органів влади підприємців. Зокрема, "Промислова компанія "Люксембурго" повідомила, що посадові особи "Черкасигаз" схиляють споживачів до укладання контрактів з фірмою "Газойл-Черкаси". У разі укладення договору на постачання газу з будь-яким іншим трейдером клієнтам нібито загрожують відключенням від газових мереж.

При цьому блакитне паливо від "Газойл-Черкаси" коштувало дорожче, ніж споживачі могли б його купувати у облгаза.

Всього 2008 року "Газойл-Черкаси" змогла укласти контракти на постачання газу з 644 споживачами в регіоні. Лояльність облгаза до певного постачальника може пояснюватися зв'язком між керівництвом двох компаній.

За даними джерела видання, в одному з контролюючих органів, учасником "Газойл-Черкаси" є один із заступників голови правління "Черкасигаз".

Зв'язатися з представниками трейдера в середу не вдалося - за вказаним на офіційному сайті НКРЕ телефоном "Газойл-Черкаси" виданню повідомили, що компанія більше не працює в цьому офісі.

ІваноФранківськы підприємці стверджують, що подібна схема діяла і в їх області.

Як повідомив виданню директор підприємства "Оргтехмаш МПН ДВП", депутат міськради Калуша Володимир Козловський, в січні нинішнього року "Івано-Франківськгаз" "заднім числом роздав всім договори", в яких пропонується оплатити постачання газу в листопаді-грудні 2008 року компанії "Тандем - плюс ".

У Чернігівській області під стягування додаткової плати "за інформаційні послуги", як повідомили в НКРЕ, підозрюють компанію "Укрзакордоннафтогазрозвідка".

"Зараз тільки проводиться вивчення місцевого ринку газу, розіслані листи до підприємств з проханням викласти інформацію про співпрацю з постачальниками палива за нерегульованим тарифом", - відзначили в Чернігівській облдержадміністрації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: