У ЄС знають, що Росія спланувала газову війну

Четвер, 8 січня 2009, 09:25
 

Газові фахівці Євросоюзу вважають реальною небезпекою "серйозний технічний колапс" мережі газогонів України.

"Таке може статися в результаті нинішнього припинення російських газових поставок", - пише у четвер економічне видання "Файненшл Таймз Дойчланд", повідомляє "Німецька хвиля".

Така аварійна ситуація, на переконання Єврокомісії, може призвести до надзвичайного стану в більшості східноєвропейських країн ЄС. Масштаб цієї кризи не має аналогів, пише газета.

За інформацією "Файненшл Таймз Дойчланд", у своїх висновках для внутрішнього користування Єврокомісія виходить з того, що, зупинивши постачання газу, Росія порушила свої договірні зобов'язання перед європейськими країнами.

Крім того, у Брюсселі мають підозру, що акція Росії, скоріш за все, є давно спланованою, адже ще в грудні делегати "Газпрому" приїздили до європейських столиць, "готуючи" до нинішньої кризи.

Експерти, за даними видання, побоюються, що навіть у разі, якщо Росія у четвер почне качати "блакитне паливо" до газопроводів України, постачання ним Європи відновиться лише за тиждень, оскільки можуть виникнути проблеми на компресорних станціях, які створюють необхідний тиск для транспортування газу.

Реклама:

Водночас головний радник голови правління НАК "Нафтогазу", член Київського міжнародного енергетичного клубу Іван Діяк спростував можливість колапсу української газотранспортної системи внаслідок зупинки Росією транзиту газу в країни Європи.

"Система буде працювати, поки не вичерпаються запаси газу в підземних газосховищах", - зазначив він.

Українська Правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: