МВФ і Світовий банк констатують відсутність єдності в боротьбі із кризою

Вівторок, 27 січня 2009, 11:01
 

Уряди країн не роблять достатньо для співробітництва у відновленні проблемних фінансових систем, а розрізнені пакети грошового стимулювання не підтримують економічне зростання.

Так вважають керівники Міжнародного валютного фонду (МВФ) і Всесвітнього банку (ВБ), повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Президент СБ Роберт Зеллік заявив, що вливання коштів в економіку недостатньо.

"Якщо ви проведете грошове стимулювання без зміцнення банківської системи, це буде як наркотичне сп'яніння", - сказав він в інтерв'ю Financial Times.

Зеллік відзначив, що необхідні заходи для вирішення світової економічної кризи добре відомі: координація фіскальних стимулів, збереження функціонування кредитних ринків, укладання угод з поганими боргами банків, зміцнення регулювання, опір закликам до торгового протекціонізму і самозахист найбільш уразливих країн, що розвиваються.

"Є багато гарних економічних рад, - сказав він. - Проблема - політичне керівництво".

Голова МВФ Домінік Стросс-Кан підтверджує побоювання Зелліка. Він заявив, що G20 не змогла провести обіцяні скоординовані дії для підтримки економіки та відновлення підірваного стану банків.

За його словами, на засіданні "групи 20" в листопаді "уряди заявляли в один голос" про зобов'язання рекапіталізувати проблемні банки, вилучити "токсичні активи" з фінансової системи і провести скоординовані фінансові стимули.

"Але зроблено було дуже мало, а час закінчується, - вважає керівник фонду. - Вони рухаються дуже повільно".

Голова МВФ відзначив, що для виборців набагато менш зрозуміло виділення витрат на відновлення банків, ніж на будівництво лікарень в рамках фінансового стимулювання, але урядам необхідно донести до громадян важливість підтримки фінансового сектора.

"Один долар, витрачений на банки, можливо, більш корисний зараз", ніж долар витрат на інфраструктуру, вважає Стросс-Кан.

"Поки фінансова система не реструктуризована, всі гроші від стимулювання будуть іти в чорну дірку", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: