Російська монополія підрахувала втрати від "газової війни"

Вівторок, 27 січня 2009, 10:37
 

Втрати "Газпрому" від припинення поставок до Європи в перші тижні січня склали понад 2 млрд. дол. і компанія "має право вимагати повної компенсації" від України.

Про це заявив в інтерв'ю телеканалу Russia Today заступник голови правління монополії Олександр Медведєв, повідомляє видання "Ведомости".  

Самому "Газпрому" компенсувати ці втрати навряд чи вдасться, додає один з підлеглих Медведєва, весь газ, недопоставлений 6-20 січня, європейському споживачу вже не потрібен і навіть можливе зростання поставок в IV кварталі не виправить ситуацію - ціна на газ у Європі буде вдвічі нижче нинішньої (зараз - близько 400 дол. за 1000 куб. м).

Претензій та позовів до "Газпрому" і "Нафтогазу" точно не буде від австрійських EconGas і OMV, а також від уряду Угорщини.

Поки плани щодо поставок в Європу у "Газпрому" оптимістичні: тільки через Україну - до 120 млрд куб. м в цьому році.

Такі обсяги вказані в контракті "Газпрому" і "Нафтогазу", підписаному 19 січня. Але цей план неможливо виконати, вважає директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

2008 року, який був рекордним для "Газпрому", через Україну було поставлено 119,6 млрд. куб м газу до європейських країн (понад 70% експорту до ЄС та Туреччини), нагадує експерт. У цьому році навіть без урахування конфлікту поставки буде приблизно на чверть менше.

Якими будуть результати "Газпрому" за I квартал, експерти оцінити не беруться (представник "Газпрому" прогноз також не розкриває).

Поки що є сумніви навіть по цифрі втрат, відзначає аналітик UniCredit Aton Ілля Балабановський. У "Газпромі" не пояснюють, як складається ця цифра, а його заяви про втрати можуть бути частиною тактики по тиску на українських політиків (щоб ті не переглядали контракти) і на європейські країни (вони повинні усвідомити, що "Газпром" теж жертва).

У Корчемкіна виходить близько 2 млрд. дол. втрат, якщо вважати недоотриманий чистий виторг від Європи та України разом узятих (поставки в обидва регіони відновилися лише 20 січня) і з урахуванням того, що в ЄС йшов в основному середньоазіатський газ (середня ціна I кварталу - 340 дол. за 1000 куб. м).

Втім, до сих пір незрозуміло, скільки "Газпрому" доведеться виплатити в якості компенсацій європейським покупцям.

Офіційно свої претензії назвали лише Болгарія (близько 330 млн. дол.) і грецька DEPA (до 1 млрд. євро).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!