За прив'язку цін до долара будуть штрафувати

Середа, 21 січня 2009, 09:52
 

Занадто ретельне слідування курсу долара при ціноутворенні може призвести до перевірок і штрафів.

У вівторок Міністерство економіки заявило про необхідність посилення контролю за ціноутворенням для боротьби із зростаючою доларизацією економіки, пише видання "Комерсант-Україна".

"Протягом останнього тижня спостерігаються окремі випадки використання суб'єктами господарювання цін у доларовому еквіваленті", - відзначається в повідомленні прес-служби міністерства.

Виробники визнають вплив валютного курсу на ціни. "Подорожчали ферменти для виробництва кисломолочної продукції та упаковка. Це не могло не позначитися на цінах. Однак необгрунтованого підвищення немає. Різке подорожчання може призвести до втрати покупця", - говорить голова правління Національної асоціації молочників України Василь Бондаренко.

Більш за все зміна курсу долара вплинула на ціни дрібних і середніх торговців імпортними товарами.

"Малі підприємці-імпортери тримають ніс за вітром і змінюють вартість на свої товари після зміни курсу долара", - говорить голова асоціації "Укрлегпром" Валентина ізовіт.

Мінекономіки пропонує доручити Антимонопольному комітету і Держінспекції з контролю за цінами провести спеціальні перевірки.

"Ми розуміємо, якщо зміна ціни пов'язана із зміною собівартості виробництва внаслідок подорожчання імпортних складових. Однак і без цього ціни прив'язують до долара", - розповів заступник міністра економіки Віктор Пантелеєнко.

За його словами, моніторингу будуть піддаватися ті, хто змінює ціни "дуже часто". Він нагадав, що в Україні заборонена прив'язка цін до іноземних валют.

За порушення в області ціноутворення в Україні передбачено штраф розміром від п'яти до десяти мінімальних зарплат. У разі повторного порушення протягом року - 10-15 мінімальних зарплат.

Відповідно до законодавства, моніторингу можуть піддаватися лише ціни на товари, які входять до списку регульованих державою.



Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: