Українські підприємці доплатять за "січневий" газ

Понеділок, 19 січня 2009, 13:46
Всі промислові підприємства України з 1 січня 2009 року платять за газ за минулорічною ціною. Тому, найближчим часом вітчизняна промисловість повинна буде доплатити за спожите в січні паливо.

Про це з посиланням на тижневик "Коментарі", повідомляє агентство УНІАН .

Видання зазначає, що після того, як буде відомий новий тариф, українським промисловцям доведеться сплатити різницю.

"З початку поточного року у "Газу України" де-факто немає договірних взаємин із промисловістю. Відповідно, про ціни, за якими поставляється паливо, й гарантовані обсяги його постачання говорити не доводиться. Газ поставляється промисловості "просто так", – повідомило "Коментарям" джерело в галузі, яке не побажало називати свого імені.

За його словами, на таких умовах працює не тільки ДК "Газ України", але й ТОВ "Газпром збут Україна".

Реклама:

З 1 січня 2009 року цими підприємствами ведеться елементарний облік обсягів поставок газу промпідприємствам країни.

А оплата цього палива другу декаду поспіль здійснюється за грудневими цінами – близько 1800 грн. за тис. куб. м.

Про реальну ж ціну спожитого в січні "блакитного палива" промисловість України дізнається тільки після того, як Київ і Москва домовляться про вартість імпортного газу, що поставляється в 2009 році до України.

Вже зараз очевидно, що цей тариф буде значно вищий минулорічного. Тому найближчим часом вітчизняна промисловість повинна буде доплатити за спожите в січні паливо.

При цьому українським підприємствам доведеться внести передоплату за газ, який вони споживатимуть у лютому нинішнього року.

"Як правило, ми підписуємо річний контракт, якщо щось змінюється - підписуємо додаткову угоду. Рамковий контракт підписано; коли буде конкретика за цінами, зробимо доповнення – це не проблема", – підтвердив цю інформацію газеті топ-менеджер одного з великих промпідприємств.

Нагадаємо, відповідно до минулорічної домовленості Києва та Москви, з 1 січня 2009 року газ українській промисловості мають право продавати дві компанії: дочірня компанія НАК "Нафтогаз України" "Газ України" (обсягом близько 25 млрд. куб. м газу на рік), а також "дочка" російського ВАТ "Газпром" – ТОВ "Газпром збут Україна" (близько 7,5 млрд. куб. м на рік).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: