Інвестфондам дали друге життя

Четвер, 15 січня 2009, 13:06
 

У середу було оприлюднено закон, що дозволяє продовжити термін роботи закритих пайових інвестиційних фондів (ПІФ) у випадку падіння за рік вартості їх чистих активів більш ніж на 20%.

У цьому випадку закриті фонди, які створюються в середньому на п'ять років, зможуть розраховувати на продовження терміну існування ще на два роки, пише видання "Комерсант-Україна".

Учасники ринку говорять, що цього часу може бути достатньо, щоб вивести ПІФ на рівень прибутку.

У номері газети "Урядовий кур'єр" було опубліковано закон "Про внесення змін до закону" Про інститути спільного інвестування (ІСІ; пайові та корпоративні інвестиційні фонди) ", підписаний президентом Віктором Ющенком 2 січня.

Документ, який набирає чинності 13 лютого, змінює систему диверсифікації активів ІСІ, дозволяючи фондам розміщувати до 50% коштів на депозитах і в державних цінних паперах, повністю розпродав акції.

Фонди також зможуть вкладати до 100% коштів в акції та облігації, що дозволить створювати спеціалізовані ПІФ.

У законі чітко прописано, що фонд повинен інвестувати гроші клієнтів протягом трьох тижнів, а інвестори закритих та інтервальних фондів можуть продавати сертифікати один одному.

Серед іншого, закон дозволяє продовжувати роботу термінового ПІФ, але тільки один раз - у випадку падіння протягом 12 місяців вартості чистих активів фонду більш ніж на 20%.
Для цього фонд зобов'язаний викупити цінні папери інвесторів, які не підтримають рішення про продовження терміну роботи ПІФ.

За словами начальника управління спільного інвестування Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку Євгена Іванова, комісія має намір обмежити максимальне продовження терміну роботи фонду двома роками.

За його словами, на поточний момент Держкомісія отримала подібні звернення від шести фондів.

На 31 жовтня 2008 року закритих фондів було 170 (на початку 2008 року - 114). Відзначимо, що, згідно із ст. 4 закону "Про ІСІ", строковими можуть бути тільки закриті фонди (в середньому такі фонди створюються на п'ять років), тоді як відкриті та інтервальні фонди засновуються як безстрокові.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!