Експертів ЄС пустили на диспетчерські пункти "Газпрому" і "Нафтогазу"

Середа, 14 січня 2009, 08:58
 

Європейські експерти отримали у вівторок ввечері повний доступ до диспетчерських залів "Газпрому" і "Нафтогазу", але лише констатували, що газ по трубопроводах не йде з Росії на Захід.

Про це заявив представник Єврокомісії, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Раніше у вівторок він звинуватив російську і українську компанії в тому, що вони не пускають спостерігачів до диспетчерських пунктів, де відображається інформація про проходження газу.

"Ситуація із спостерігачами покращилася", - заявив прес-секретар виконавчого органу ЄС Йоханнес Лайтенбергер.

Інший представник Єврокомісії Ферран Таррадельяс Еспуні підтвердив, що міжнародні експерти "мають тепер повний доступ до диспетчерських залів, де знаходяться екрани спостереження".

"Росія направила сьогодні зранку (у вівторок) трішки газу на єдиний пункт (транзиту), потім тиск впав, і більше нічого по трубі не надходило. Жодної молекули газу, як констатували наші спостерігачі, не надіслано на інший пункт транзиту", - зазначив він.

За його словами, два європейських спостерігачі знаходяться в диспетчерському залі "Газпрому" у Москві та шість - в залі "Нафтогазу" в Києві.

"Не може бути ніякого виправдання подальшому затягуванню проблеми ... Треті країни не виконують своїх зобов'язань перед європейськими підприємствами. Немає жодних підстав стверджувати, ніби газ в Євросоюз неможливо поставити", - сказав на брифінгу Лайтенбергер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: