УКРАЇНА ПІДПИСАЛА МОНІТОРИНГОВИЙ ПРОТОКОЛ

Неділя, 11 січня 2009, 03:32

Україна підписала протокол про контроль за транзитом російського газу через Україну, раніше підписаний Єврокомісією та Росією.

"Україна сьогодні підписала ще один протокол, подібний тому, який підписали в Брюсселі Євросоюз і Україна", - сказала прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко на прес-конференції з прем'єром Чехії Міреком Тополанеком після переговорів в ніч на неділю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Тимошенко відзначила, що Росія не підписала в Брюсселі протокол.

"Сьогодні Україна ще раз підписала протокол про допуск експертів на територію України, на "Трансгаз".

Реклама:

Також протокол передбачає допуск експертів на російську територію, щоб контролювати постачання газу на російську територію для того, щоб контролювати постачання газу в газотранспортну систему з боку Росії", заявила Тимошенко.

Таким чином, Україна виконала всі умови, щоб Росія почала постачання газу, заявив прем'єр-міністр Чехії Мірек Тополанек.

Прем'єр відзначила, що Україна підписала той же протокол, який був підписаний в Брюсселі, проте з уточненнями Росії. "Другий варіант протоколу, який за участю Росії розроблений, безумовно, жорсткіший для України", - сказала вона.

За словами Тимошенко, протокол містить такі позиції, як допуск експертів до контролю за транзитом російського газу до Європи, а також "дзеркального" права доступу експертів до постачань російського газу в українську газотранспортну систему.

 Разом з тим, Тимошенко відзначила, що "є позиція, яка дуже істотно обговорювалася Україною, - це доступ до контролю газових сховищ України, проте тільки в тій частині, яка потрібна для забезпечення стабільності транзиту російського газу до Європи".

"З російського боку не передбачено цим протоколом контроль сховищ Російської Федерації", - сказала вона.

Раніше Росія називала підписання трьома сторонами цього документа основною умовою для відновлення постачань газу до Європи через Україну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: