"Газпром" винен "Нафтогазу" близько 75 мільйонів кубометрів газу

Субота, 10 січня 2009, 15:09
 

З 1 січня 2009 року "Газпром" винен "Нафтогазу" близько 75 мільйонів кубометрів газу, тоді як Україна не відбирала російський газ.

Про це заявили заступник глави правління НАК "Нафтогаз" Володимир Триколич та уповноважений президента з енергетичних питань Богдан Соколовський на брифінгу в суботу.

"Уже доведено всіма і всюди, що Україна жодного кубометру не відбирала і не буде відбирати. Не один раз звучали вже такі обвинувачення на нашу адресу, був навіть судовий процес, який довів, що Україна жодного кубометру газу несанкціоновано не відбирає", - заявив Соколовський.

"Це давно зрозуміли в Австрії, Словаччині, Чехії, які безпосередньо отримують газ від нас. У Німеччині і Польщі. Все це вимисли, які спрямовані на шкоду іміджу України у світі", - додав він.

Реклама:

В той же час Триколич розповів, що Україна беручи на себе зобов'язання з транспортування 110 мільярдів кубометрів газу для Західної Європи, потребує 6,4 мільярди кубометрів газу "для роботи машин".

"Ми його не крали, не перерозподіляли, цей газ використовували машини. Ми це пояснювали Газпрому" - заявив він.

За словами Триколича, з початку 2009 року Україна здійснила транзит майже 1 млрд. 436 млн. кубометрів російського газу, і для забезпечення транзиту використала 52 млн. кубометрів газу, поставленого "Газпромом", і понад 74 млн. - зі своїх сховищ.

Він запевнив, що 52 мільйони газу, взяті на роботу машин,  "ніяк не могли зірвати поставки газу в Європу і це була мізерна причина, щоб просто зірвати поставки газу".

"Сьогодні Газпром нам вже винен  майже 75 мільйонів кубів газу за те, що ми транспортували в Європу майже 1,5 мільярди газу", - заявив Триколич.

Він також запевнив, що Україна готова почати транспортування газу як тільки отримає заявку "Газпрому".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!