Нацбанк рекомендував банкам понизити ставки за валютними кредитами

П'ятниця, 5 грудня 2008, 19:50

Національний банк України  рекомендував банкам понизити процентні ставки за валютними кредитами для зниження ризиків невиконання позичальниками своїх зобов'язань.

Така рекомендація закріплена постановою НБУ  від 4 грудня, яка набрало чинності з моменту підписання, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" .

"Рекомендувати банкам: переглянути у бік зменшення процентні ставки за кредитами, наданих в іноземній валюті, з врахуванням якості стану обслуговування позичальниками заборгованості за основном боргом і відсотками/комісіями, а також стан прибутковості банку, з метою зниження ризику невиконання позичальниками своїх зобов'язань за такими кредитами", - вказується в документі.

При цьому Нацбанк також рекомендує банкам в разі погіршення ліквідності відмовитися від укладення договорів про відкриття кредитних ліній і надання інших безумовних кредитних зобов'язань.

Реклама:

Окрім того, банкам рекомендовано з врахуванням реальних можливостей позичальників приймати заходи щодо дострокового погашення кредитів.

Ухвалою також дозволяється кредитно-фінансовим установам продовжувати кредити на свій розсуд.

"Дозволити банкам самостійно і на власний ризик приймати вирішення про пролонгацію кредитів, наданих товаровиробникам, і до 1 жовтня 2009 визначати клас позичальників без врахування факту такої пролонгації відповідно до вимог положення про лад формування і використання резерву для відшкодування можливих втрат закредитними операціями банків,  за умови, що їх фінансова діяльність є задовільною", - наголошується в документі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: