ПФТС в депресії

П'ятниця, 5 грудня 2008, 18:48

За результатами торгів в п'ятницю, 5 грудня індекс ПФТС опустився на 2,16%, досягнувши рівня в 274,60 пункту, широкий UAI-50 впав на 1,1%, зупинившись на рівні в 23,46 пункту.

За всіма цінними паперами, розоміщено 91 операцію. Об'єм торгів склав 20 млн грн., з них 3,5 млн грн. дісталося ринку акцій, пише видання  FundMarket.

Український ринок акцій завершив перший тиждень грудня на мінорній ноті падінням в 6%. Серед галузей, які набільше постраждали на минулому тижні, слід виділити вугільну промисловість, сектор споживання і автомобілебудування, акції якого подешевшали в середньому на 14,29%, 14,54% і 12,49% відповідно. На тлі загального падіння пристойним виглядає зростання  акцій трубної промисловості - результат +13% за акціями цих підприємств.

Активність сьогоднішніх торгів,  повинна була залежати від макроекономічних даних, які суцільним потоком негативу облили практично всі світові ринки. У тому числі і наш не стримався від активізації процесів продаж.

На думку трейдера ТОВ "ТАСК-БРОКЕР" В'ячеслава Озерова, "штиль на українському фондовому ринку був порушений, виходом статистичних даних про зниження кількості робочих місць в США, яке стало максимальним з 1974 року".

Що і стало основною причиною сильного негативу на українському майданчику. Нагадаємо, що безробіття в США виросло на 0,2% до 6,7%, а кількість робочих місць скоротилася на півмільйона.

В той же час, начальник аналітичного відділу КУА "Універсальна" Олег Бариш вважає, що "вже можна сміливо говорити про те, що наш фондовий ринок зараз увійшов до стану "депресії",  коли майже нічого не відбувається, коли новинний фон мало чим впливає на настрій інвесторів і на рух котирувань, оскільки інвесторів на ринку акцій просто немає".

З цим не можна не погодитись, позаяк об'єм торгів мізерний, тенденція до зростання або падіння останнім часом відсутня. І те, що ринок не повторює трендів провідних світових фондових майданчиків, щоденна зміна котирувань фондових індексів яких не менше 4-5%, тільки підтверджує цей факт, висловлений Олегом Баришом.

Найбільший успіх серед продавців, як і вчора, мали акції Укрнафти (-5.45%) і ВАТ "Металургійного комбінату "Азовсталь"  (-7.69%). За акціями цих заводів минули 20 і 15 операцій відповідно. В той же час, акції Укрнафти стали і лідерами за об'ємом -  1,1млн грн.

Найбільшому зниженню сьогодні піддалися акції наступних емітентів: АК "Банк соціального розвитку "Укрсоцбанк"  (-7.69%), ВАТ "Запоріжсталь"  (-9.52%), ВАТ "Авдіївський коксохімічний завод"  (-5.83%), Концерн "Стірол"  (-4.29%), ВАТ "Райффайзен Банк Аваль" (-4.11%).

Не зважаючи на настільки сильне падіння на ринку, були і акції, які піднялися в ціні: ВАТ "Алчевський металургійний комбінат" (+0.79%), Західенерго (+0.74%), Укравто  (+10.84%), ВАТ "Укртелеком"  (+20.70%).

Нагадаємо, що вчора практично всі центральні банки провідних країн світу провели чергове зниження своїх облікових ставок. Дане зниження абсолютно не внесло на світовий фінансовий ринок навіть частки стабільності, оскільки пом'якшення монетарних політик Центральних банків вже не дає ніяких результатів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!