"Нафтогаз" може підірвати валютний ринок

П'ятниця, 5 грудня 2008, 18:40
 

Економічні ризики України в очах інвесторів досягли локального максимуму.

Про це йдеться в повідомленні компанії Astrum Investment Management.

Стрімке зростання прибутковості, що спостерігалося з початку тижня, за українськими єврооблігаціями в четвер призупинилося.

Індекс "EMBI+ Україна" зупинився на позначці 2428, що на 60 б.п. нижче історичного максимуму.

Реклама:

"Ми вважаємо, що ринок очікує вирішення питання про непогашену заборгованість "Нафтогазу" перед "Газпромом". Цей чинник залишається сильним фактором ризику для бюджету країни і валютного ринку. Непоступливість "Газпрому" і складнощі "Нафтогазу" з погашенням боргу повинні бути негативно сприйняті ринком, що призведе до зростання спредів за єврооблігаціями українських емітентів", - підкреслив голова департаменту аналітики Astrum Юрій Белінський.

Він також відзначив, що курс гривні, основний макроекономічний індикатор останніх тижнів, в четвер на міжбанку повернувся в коридор 7,40-7,50 грн./дол., до кінця торгів незначно перевищивши верхню межу.

Протягом останнього тижня гривня коливається в діапазоні 7,30-7,50, що дозволило представникам НБУ оголосити верхню межу цього коридору цільовим рівнем.

Відповідно до інформації керівника групи радників голови НБУ Литвицького, Україна в листопаді майже вирівняла товарний баланс, що при експорті, який знижується, означає різке скорочення імпорту.

Попит на валюту на міжбанку значно скоротився, що свідчить також про можливе зменшення девальваційних очікувань.

"Таким чином, можливість НБУ підтримати гривню на ринку, що звузився, збільшилася. Однак, якщо "Нафтогазу" не вдасться реструктуризувати борг перед "Газпромом", покупка більше 2 млрд. дол. для погашення боргу може підірвати валютний ринок", - додав Белінський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: