Мінекономіки полегшить життя підприємців вдвічі

П'ятниця, 5 грудня 2008, 17:32


Міністерство економіки України пропонує удвічі понизити ставки єдиного податку для малих підприємств, що працють за спрощеною системою оподаткування.

Згідно обнародуваному в п'ятницю проекту закону "Про спрощену системі оподаткування, обліку і звітності суб'єктів малого підприємництва", для юросіб, зареєстрованих як платники податку на додану вартість (ПДВ), ставку пропонується понизити з 6% до 3%, а для незареєстрованих як платники ПДВ, - з 10% до 5%.

При цьому пропонується зберегти нинішні умови, оподаткування, що дозволяють використовувати спрощену систему: чисельність працівників не повинна перевищувати 50 чоловік, а річний дохід - 1 млн грн.

У законопроекті залишена незмінною також максимальна сума річного доходу фізособи-підприємця, що дозволить йому працювати без утворення юридичної особи, - 0,5 млн грн. В той же час Мінекономіки пропонує скоротити максимальне число працівників такого підприємця з 10 до 5 чоловік.

Реклама:

Згідно документу, ставку податку для фізособи-підприємця передбачається залишити на колишньому рівні - з 20 до 200 грн. на місяць залежно від вирішення місцевих властей, проте суму від 0,3 млн грн. до 0,5 млн грн. оподатковувати за ставкою 1%, а понад 0,5 млн грн. - 15%.

Окрім того, Мінекономіки ініціює скорочення числа підприємців, які можуть працювати за спрощеною системою оподаткування, виключивши з їх числа страхових брокерів і агентів, фінансових посередників, кредитні союзи, ломбарди, довірчі товариства, страхові компанії і інвестфонди, реєстраторів.

Пропонується також заборонити перехід на єдиний податок для платників податку за торгівельні місця на ринку, нерезидентів, орендодавців, продавців через інтернет і оптових продавців, а також для физосіб-підприємців, які імпортують або експортують будь-які товари (сьогодні - тільки підакцизні) або торгують підакцизними товарами, окрім пива, уроздріб (сьогодні - тільки паливно-мастильними матеріалами).

Згідно проекту, в разі ухвалення закон набере чинності з 2010 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: