Зниження цін на нафту не допомогло нафтовикам

П'ятниця, 5 грудня 2008, 10:50
 

Безпрецедентне зниження цін на нафту не допомогло вітчизняним нафтопереробним заводам.

НПЗ скорочують виробництво, а деякі з них - на грані зупинки, пише видання "Дело".

Причина - падіння споживання нафтопродуктів в галузях, що постраждали в результаті економічної кризи.

Різке падіння цін на нафту робить вигідною її переробку на місці. При високій вартості російські компанії воліли поставляти в Європу сиру нафту.  

Реклама:

Зараз українські НПЗ могли б скористатися такою ситуацією і значно збільшити переробку російської нафти. Однак відбулося навпаки. У жовтні НПЗ переробили вдвычы менше, ніж у жовтні 2007 року.

На  Лисичанському і Одеському НПЗ зниження виробництва пояснили зменшенням споживання і кризою неплатежів.

А два  західноукраїнських НПЗ - "Галичина" і "Нафтохімік Прикарпаття", які підконтрольні групі "Приват", - збираються зупиняти виробництво 12 грудня, якщо Кабмін не продовжить їм ліцензію на випуск низькоякісного дизельного палива.

Аналітики пояснюють зниження споживання нафтопродуктів у тому числі й обмеженням імпорту (уряд вдався до цих заходів, щоб знизити показник негативного сальдо зовнішньої торгівлі).

"Зниження показників імпорту негативно впливає на транспортну галузь, що є одним з найбільших споживачів нафтопродуктів", - вважає аналітик інвесткомпанії Concorde Capital  Володимир Нестеренко.

Обсяги переробки скоротилися і на Кременчуцькому НПЗ, що входить в управління компанії "Укртатнафта". За 9 місяців поточного року в порівнянні з аналогічним періодом 2007 року переробка нафти на заводі зменшилася на 55,2%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: