НБУ прогнозує зростання ВВП до 2,5% у 2008 році

Вівторок, 16 грудня 2008, 17:58
 

Зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) в Україні в 2008 році складе не більше 2,5%, тоді як 2007 року воно було зафіксовано на рівні 7,6%.

Про це заявляє керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"За підсумками року, зростання ВВП не вийде за межу 2,5% і буде новим історичним мінімумом. На сьогодні він (мінімум) становить 2,7% за підсумками 2005 року", - сказав він у вівторок.

В той же час, за оцінкою Литвицького, в умовах переохолодження економіки можна очікувати спаду інфляційного тиску.

На його думку, в поточних умовах позитивний вплив на економічну динаміку можуть надати нормалізація політичної ситуації, стабілізація обмінного курсу, а також прийняття антикризового державного бюджету на 2009 рік.

Крім того, за оцінкою Литвицького, доцільно прийняття заходів, спрямованих на оздоровлення ситуації в будівництві, а також інтенсифікація державної підтримки експорту.

Як повідомлялося, реальне падіння ВВП України в листопаді 2008 року склало 14,4% і прискорилася у порівнянні з 2,1% у жовтні.

При цьому падіння ВВП у листопаді призвело до уповільнення темпів його зростання за підсумками 11 місяців до 3,6% з 5,8% за підсумками 10 місяців.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!