Уряду не до смаку білоруський цукор

Понеділок, 3 листопада 2008, 13:44
   

Уряд може тимчасово вилучити цукор і цукрові сиропи з режиму вільної торгівлі з Білорусією.

Це закріплено відповідним проектом постанови Кабінету міністрів, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Як повідомило агентству джерело в Національній асоціації цукровиробників "Укрцукор", документ може бути розглянутий вже на найближчому засіданні Кабінету міністрів

Відповідно до пояснювальної записки до проекту постанови, у січні-вересні 2008 року Україна імпортувала 64,9 тис. тонн цукру, з яких 60,4 тис. тонн - з Білорусії.

Реклама:

При цьому, як відзначається в записці, завезений в Україну білоруський цукор було виготовлено з тростинного цукру-сирцю, у зв'язку з чим має вдвічі меншу собівартість, ніж український буряковий цукор.

Це, на думку авторів документу, негативно впливає на вітчизняний цукровий ринок, особливо на початку нового сезону виробництва бурячного цукру (вересень).

У червні поточного року "Укрцукор" ініціював антидемпінгове розслідування у відношенні імпорту цукру з Білорусії, що пов'язано з реалізацією в Україні білоруського цукру за цінами, що нижче встановилися на внутрішньому ринку.

В Україну з Білорусії щомісяця ввозиться близько 6 тис. тонн цукру.

За станом на 27 жовтня 2008 року українські цукрові заводи зробили 636,2 тис. тонн цукру з буряка врожаю 2008 року, що на 35% менше, ніж на аналогічну дату 2007 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: