Металурги перетворяться на пільговиків

Понеділок, 10 листопада 2008, 14:33
 

Зменшення витрат на газ і електроенергію, залізничний транспорт, податкові й митні пільги готовий надати уряд України гірничо-металургійному комплексу, якщо представники галузі гарантують збереження мінімального обсягу виробництва, зайнятості і нинішнього рівня оплати праці.

Як заявила прем'єр - міністр Юлія Тимошенко на нараді з проблемних питань ГМК у Києві в понеділок, такий обмін зобов'язаннями передбачений проектом меморандуму, який уряд готовий підписати з представниками галузі.

Зокрема, відзначила прем'єр, газ буде поставлятися підприємствам ГМК за собівартістю. Крім того, додала Тимошенко, уряд працює над тим, щоб ціна на імпортний газ у 2009 році зберіглася на рівні цього року, хоча угода з російською стороною ще не підписана,передає агентство "Інтерфакс Україна".

Голова уряду нагадала, що ціни на електроенергію для галузі вже знижені (за рахунок переводу найбільших підприємств до першого класу споживачів), однак вживаються заходи для її подальшого зниження.

Реклама:

Тимошенко також пообіцяла встановлювати ціни і тарифи на залізничні перевезення, цілком погоджуючи їх із зниженням цін на метали для "Укрзалізниці" і головну машинобудівну продукцію щодо цін серпня 2008 року.

За її словами, також буде введене стимулювання окремих маршрутів і транспортування спільних партій вантажів.

Як сказала прем'єр, уряд вирішив відмовитися від підвищення плати за надра до світового рівня, а також буде ініціювати зниження цін на коксівне вугілля шляхом внесення поправок до держбюджету-2008 з метою збільшення бюджетної підтримки вугільної галузі.

Прем'єр додала, що термін повернення валютного виторгу буде збільшено до 365 днів при закупівлях енергозберігаючого устаткування.

Рішучість таких заходів Тимошенко пояснила тим, що в структурі ВВП 2007 року на частку ГМК довелося 27%, а за підсумками першого півріччя галузь принесла майже половину валютного виторгу в країні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: