НБУ вийде з інтервенціями на міжбанк

Середа, 8 жовтня 2008, 15:25

Національний банк України (НБУ) планує виходити з інтервенціями на міжбанківський валютний ринок, заявив керівник групи радників Нацбанку Валерій Литвицкий, повідомляє агенство РБК-Україна .

Приймаючи відповідне рішення, НБУ буде оцінювати ряд факторів: стан експортно-імпортних операцій, витрати Кабінету Міністрів, а також стан ліквідності банківської системи. Литвицкий підкреслив, що Нацбанк має намір використовувати валютні інтервенції для того, щоб не завдати шкоди імпортерам, у першу чергу, при імпорті енергоносіїв.

Він виразив упевненість, що середній офіційний курс гривні до кінця 2008 року наблизиться до урядового прогнозного показника - 5,1 грн./дол. Литвицкий відзначив важливість того, щоб НБУ і Міністерство фінансів діяли погоджено в рамка раніше підписаного меморандуму. "Наявний курс також не буде іти в позахмарні висоти від безготівкового курсу, у НБУ є для цього всі необхідні інструменти регулювання", - заявив Литвицкий.

У той же час він підкреслив, що перегляд радою НБУ офіційного прогнозу курсу гривні викликаний змінами фундаментальних факторів. Такі як, погіршення умов для зовнішньої торгівлі, а також вплив світової фінансової кризи і політична нестабільність всередині України. В зв'язку з цим він не виключив, що новий прогноз ради НБУ надалі може коректуватися. "У цьому нічого страшного немає, на те це і прогноз", - сказав він.

Відзначимо, що останніми днями в Україні різко виріс курс долара. Зокрема сьогодні торги на міжбанківському валютному ринку проходять за курсом 5,65-5,75 грн./дол. А вчорашні торги на міжбанку завершилися в діапазоні 5,5-5,6 грн./дол.

Нагадаємо,  вчора рада НБУ затвердила офіційний прогноз курсу гривні до долара на рівні 4,95, плюс-мінус 8%, а також дала правлінню рекомендації вжити заходів по взаємному зближенню ринкового й офіційного курсу. У той же час голова ради Нацбанку Петро Порошенко висловив думку, що значне подорожчання долара за останні дні не зв'язано з ринковими факторами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: