Міжбанківські кредити подорожчали до максимуму

Середа, 8 жовтня 2008, 14:45

Ставки міжбанківського кредитування в Європі злетіли до нових максимумів в умовах "заморожування" кредитно-грошових ринків; центробанки провідних країн світу знижують базові ставки, щоб стимулювати економіку, повідомляє агенство "Інтерфакс Україна" з посиланням на Bloomberg. Середня ставка пропозиції кредитних ресурсів членами Європейської банківської федерації першокласним позичальникам EURIBOR по тримісячних кредитах виросла в середу до історичного максимуму - 5,39%. Двотижнева ставка підскочила до 5,04%.


"Ми знаходимося в ситуації надлишкового песимізму, украй складно прогнозувати, що може вивести ці ринки з настільки жалюгідного стану", - міркує стратег Nomura International Plc у Лондоні Шон Мелоні.


Європейський центральний банк (ЄЦБ) видав доларові кредити "овернайт" на 70 млрд. дол. під 9,5% - ставка виявилася на 556 базисних пунктів вище, ніж у вівторок, коли банки одержали 50 млрд. дол. кредитних коштів.


Усього в середу банки подали заявки на кредити "овернайт" у доларах на 122 млрд. дол. Незважаючи на різке збільшення обсягів короткострокового кредитування, ЕЦБ не в змозі задовольнити попит європейських банків.

Реклама:


Ставки міжбанківського кредитування продовжують стрімке зростання, тому що кредитно-фінансові установи накопичують кошти в очікуванні росту витрат, при цьому зусилля центробанків із "розморожування" кредитно-грошових ринків не призводять до значного поліпшення ситуації.


Уряд Великобританії заявив у середу про виділення 50 млрд. фунтів (87 млрд. дол.) для інвестування в банки країни. Додатково Банк Англії надасть банкам кредитну лінію на загальну суму 200 млрд. фунтів стерлінгів, а уряд країни гарантує боргові зобов'язання банків на 250 млрд. фунтів стерлінгів.


Лондонська міжбанківська ставка пропозиції LIBOR по доларових кредитах "овернайт" злетіла в середу на 144 базисних пункти (б.п.) - з 3,94% до 5,38%, у вівторок ріст показника склав 157 б.п., за даними Асоціації британських банків. Тримісячна ставка LIBOR піднялася з 4,32% до 4,52%.


Спред LIBOR-OIS, тобто різниця між ставками по доларових кредитах на три місяці й індексними свопами "овернайт", розширився до рекордного максимуму - 321 базисний пункт.


Центробанки США, ЄС, Великобританії, Канади, Швейцарії і Швеції знизили базові процентні ставки на 0,5%. ФРС скоротила ставку до 1,5% річних, ЄЦБ - до 3,75% річних, Банк Англії - до 4,5% річних. ЦБ Китаю скоротив ставку на 0,27% - до 6,93%.


"Загострення фінансової кризи останнім часом підсилювало ризики негативних наслідків для економічного зростання і підривало можливість стабілізації цін, - говориться в спільній заяві центробанків. - Ці заходи гарантують пом'якшення умов на кредитно-грошових ринках".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!