Вкладники тікають з інвестфондів

Середа, 8 жовтня 2008, 13:34
У третьому кварталі інвестори вивели з інвестиційних фондів emerging markets рекордні 20,5 млрд. дол. на побоюваннях, що кредитна криза підштовхне країни, що розвиваються, до рецесії, повідомляє агенство "Інтерфакс ".

Вилучення коштів з інвестиційних фондів у липні-вересні цього року в такий спосіб стало максимальним з 1995 року, коли EPFR Global почало збирати дані про вкладення у фонди різних країн світу.

Індекс MSCI Emerging Markets, що відслідковує в цілому близько 790 бірж, у тому числі у Китаї та Росії, з початку року втратив 39 відсотків, тобто вдвічі більше, ніж, наприклад, американський S&P 500.

"Ринки обвалюються швидше, ніж інвестори встигають виводити кошти, - говорить директор EPFR Бред Дурхем. - Вимушена необхідність управляючих розпродавати активи, щоб розплатитися з інвесторами, у таких умовах може лише погіршити їхнє положення".

У понеділок, 6 жовтня, фондові індекси країн, що розвиваються показали рекордне падіння за 21 рік. Так, на тлі загострення фінансової кризи в Європі і падіння цін на нафту нижче 90 доларів за барель, бразильський індекс Bovespa упав на 13%, російський ММВБ - на 20%. Основний китайський індекс CSI 300 опустився на 5,1%.

В ході "втечі" з фондових ринків, підрахували в EPFR Global, інвестори вклали ледве більш 40 мільярдів доларів у фонди короткострокових інвестицій, що вважаються надзвичайно надійними.

Імовірно, вкладення були б більше, якби на початку вересня фонд Reserve Primary не став першим з фондів короткострокових інвестицій за останні чотирнадцять років, що повідомив про break the buck: фонд проінформував інвесторів про те, що він несе збитки через скорочення чистих активів нижче 1 долара - після списання майже 800 млн. дол. у зв'язку з банкрутством інвестбанку Lehman Brothers.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: